50five e-mobility logo tagline50five e-mobility logo
DS3 Crossback E-tense
08 jan. 2020

Je rijdt zo weg in de DS3 Crossback E-tense

Robin
By Robin
  • Read time: 3 minutes
Nog heel even, en we maken op de wegen kennis met de volledig elektrische DS3 Crossback E-tense. De Elektrische Citroen moet de concurrentie straks aangaan met onder meer auto’s als de Kia e-Niro en de Hyundai Kona Electric. Ondertussen hebben een aantal mensen al in de elektrische DS3 mogen rijden en als zij het bij het rechte eind hebben – en waarom zouden we daar aan twijfelen- is de DS3 Crossback E-tense een verrijking voor de Nederlandse wegen en ook zeer interessant voor de zakelijke rijder.

De DS3 Crossback E-tense wordt de eerste volledige elektrische auto van DS

Voor wie het niet weet of voor wie het ontgaan is, DS Automobiles is een Frans automerk en maakt onderdeel uit van de PSA Peugeot Citroën autogroep. DS Automobiles werd geboren in 2015 als afsplitsing van het merk Citroen. DS auto’s zijn vooral luxueuze en sportieve uitstraling en aanvankelijk waren DS auto’s de meer luxueuze uitvoeringen binnen het aanbod van Citroëns. Die drie DS uitvoeringen van de Citroen vormden lang het aanbod van DS Automobiles, inmiddels zijn er een aantal typen bijgekomen en wordt de DS3 Crossback E-tense de eerste volledig elektrische auto.

Je rijdt zo weg in de DS3 Crossback E-tense, geen verschil in de 8-traps transmissie

In een DS3 Crossback E-tense rijd je zo weg. Zo is bijvoorbeeld in de elektrische variant gekozen voor dezelfde transmissie als dat we in de benzine- en diesel uitvoeringen gewend zijn; een 8-traps automaat dus. Aan de transmissiehendel is bij de elektrische versie echter een D-stand en een B-modus toegevoegd. Het moge duidelijk zijn; in de D rijd je altijd weg, de B staat voor Brake, voor de rem dus.

Tijdens afremmen een snelheid van 5 kilometer per uur? Dan schakel je naar de kruipstand

We noemen de D- en de B functies niet zomaar, want zeker aan het remmen is nogal wat aandacht besteed als we kijken naar de elektrische DS3 Crossback E-tense. Zo remt de auto op de elektromotor sterker af dan als je afremt met een benzine- of diesel uitvoering. In de elektrische DS3 is geen plaats voor meerdere regeneratie standen, de B-modus is of aan of uit. Bereik je tijdens het afremmen de snelheid van 5 kilometer per uur, dan wordt de B-stand uitgeschakeld en rijdt de auto verder in wat men noemt de kruipstand. De bestuurder moet dan zelf nog bij remmen om helemaal tot stilstand te komen.

DS3 Crossback E-tense

Ds3 Crossback ER-tense: dezelfde techniek als in de Peugeot e-208

Het is oorverdovend stil in de elektrische DS3 Crossback E-tense en de elektrische crossover komt snel in actie. Bj de DS3 Crossback is dezelfde techniek gebruikt als dat in de Peugeot e-208 toegepast, op de Opel Corsa Electric werd die techniek ook al toegepast. En dus heeft ook de motor van de DS3 een vermogen van 136 PK en 260 Nm. In precies 8,7 tellen ben je in de DS3 van 0 naar 100 kilometer per uur. Het accupakket dan, dat heeft een capaciteit van 50 kWh en vind je terug in de bodemsectie van de vlotte D3 Crossback E-tense. Omdat het accupakket zo’n 350 kilogram weegt is de elektrische uitvoering zo’n 300 kilogram zwaarder dan de uitvoeringen die nu al indruk maken op de wegen maar dat nog op ouderwetse manier - met benzine en diesel dus - doen.

Geen plug in hybride versie voor de DS3 Crossback E-tense

De mensen die het al hebben kunnen ervaren laten weten dat de DS3 Crossback E-tense zeer comfortabel rijdt en dat de auto bijzonder licht stuurt. Ook op hobbelige ondergrond kan de DS3 prima uit de voeten en is ook de demping dik in orde. In feite voelt de elektrische versie van de DS3 Crossback precies zo aan als de uitvoeringen in benzine en diesel. Enige en meteen ook grootste verschil is de mate van geluid; uiteraard produceert de elektrische versie beduidend minder geluid. Voor de duidelijkheid en ten overvloede, van de DS3 Crossback E-tense komt geen plug-in hybride versie. Daarvoor ontbreekt simpelweg de ruimte. Wellicht dat dit wel mogelijk wordt bij de DS7, bij auto’s als de Opel Corsa Electric en de Peugeot e-208 en dus de DS3 is simpelweg niet voldoende ruimte.

Verwachte prijs ligt tussen de 39.000 euro en 45.000 euro

De verwachting is dat de Crossback E-tense in Europa tussen de 39.000 euro en 45.000 euro gaat kosten. Dat zou inhouden dat de DS3 in aanmerking zou komen voor 4 procent bijtelling, uiteraard over de cataloguswaarde. Prima nieuws dus voor de zakelijke rijders. Want de Crossback E-tense is toch een soort van vreemde eend in de bijt van de elektrische auto’s straks en valt straks zonder meer op. In positief opzicht wel te verstaan.

Interesse in een laadpaal om de DS3 mee op te laden? Vul vrijblijvend onderstaande offerte in:

Gegevensverwerking*
Robin

Written by Robin

Schrijft blogs over de e-mobility en klimaatoplossingen voor 50five.