‘Creëer je eigen smarthome stap voor stap’

Laatste aanpassing: 8 maanden geleden

De term smart home wordt steeds bekender: steeds meer mensen vervangen hun oude apparaten door slimme varianten. Die ontwikkeling gaat in razend tempo, maar worden alle huizen smart in de toekomst? In dit interview legt Isabella Namèche, CEO bij 50five, uit wat de werkelijke waarde is van slimme apparaten en wat de rol in onze levens.

Waar hebben we het over als we het over het slimme huis hebben?

“Het slimme huis is een huis dat is uitgerust met slimme apparaten die ons leven makkelijker, leuker en beter maken. De term smart gaat dan ook vooral over wat je ermee kunt doen, in plaats van over het huis zelf. In een smart home zijn de apparaten met het internet verbonden, hebben ze een bepaalde vorm van intelligentie en worden veel acties geautomatiseerd. De apparaten zorgen zelf voor de beste instellingen op gebied van efficiëntie en comfort.”

Wat zijn de laatste ontwikkelingen op dit gebied?

“De slimme speakers gaan echt een centrale rol spelen in het slimme huis. We zien dat in Noord-Amerika en in Engeland deze slimme speakers al enorm populair zijn en vooral worden gebruikt om de slimme apparaten met je stem te kunnen bedienen.”

Wat is de invloed van deze technologische vooruitgang op het gezin? Moeten we niet bang zijn dat deze nieuwe technologieën een nog grotere kloof tussen de verschillende generaties zullen creëren?

“Nee, dat denk ik niet. Deze technologische vooruitgang is juist bedoeld om het leven makkelijker en veiliger te maken. Een paar jaar geleden had je veel technische kennis nodig om je huis te automatiseren met domotica-producten. Tegenwoordig zijn die apparaten veel simpeler te installeren en te gebruiken. De apparaten zijn door iedereen te gebruiken en hebben een positief effect op ieder gezinslid. Ze zorgen dus eerder voor een brug dan voor een kloof.”

Zullen deze technologieën de gezinsleden dichter bij elkaar brengen?

“De belofte van slimme apparaten is dat je handmatige taken automatiseert en meer tijd over hebt voor andere zaken, zoals tijd doorbrengen met je gezin. We krijgen ook meer manieren om met elkaar te communiceren en die ons dichter bij elkaar brengen. Ik zag laatst een leuk voorbeeld van een kind dat haar vader op kantoor 'opbelde' via de slimme deurbel. Het beeld van een slimme videodeurbel verschijnt op je telefoon en dus zou je deze ook kunnen gebruiken als intercom door aan te bellen als je je telefoon niet kunt vinden. Ik vond het een mooi voorbeeld van wat er nog meer mogelijk is met moderne techniek, want zo had ik het nog nooit gezien of over nagedacht.”

Is het een goed idee om dit soort technologie in handen te laten van kinderen en adolescenten? Levert dat geen veiligheidsproblemen op?

“Techniek moet je net zo zien als zwemmen, fietsen en autorijden. Er zijn heel veel gevaren, maar je kunt wel leren om er veilig mee om te gaan. Dat is met smarthome-oplossingen net zo. Kinderen leren al heel vroeg om te gaan met techniek, je moet ze alleen behoeden voor verkeerd gebruik en gevaren zoals gegevensdiefstal. Met goede apparaten en de juiste beveiliging van het netwerk kun je overigens al veel problemen voorkomen.”

Moeten we problemen verwachten met deze technologie in gezinswoningen? Welke?

“Nee. Het gaat er natuurlijk om hoe je het gebruikt, maar als dat goed is, voorzie ik geen problemen.”

Hoe zit het met de prijs van deze technologieën? Zijn ze betaalbaar?

“Er komen meer producten op de markt en die producten worden steeds betaalbaarder. Het is nog steeds een flinke uitgave als je meteen het hele huis slim wilt maken, maar dat is helemaal niet nodig. Je kunt stap voor stap je huis uitbreiden. Begin eerst bijvoorbeeld met een starterkit van slimme lampen of een slimme thermostaat. Zorg wel dat je een platform kiest dat veel apparaten ondersteunt, zodat je eenvoudig meer slimme apparaten kunt toevoegen aan je slimme huis.”

Wat zijn de essentiële aangesloten apparaten die je in een gezinswoning moet hebben? Waarom is dat?

“Dat ligt echt aan de behoefte en aan de situatie. Als je je niet veilig voelt, dan zijn er diverse slimme beveiligingscamera’s om je veiliger te voelen. Wil je juist slimmer omgaan met je energierekening, dan adviseer ik een slimme thermostaat, zodat je meer inzicht krijgt in je verbruik. Zo heb je voor ieder probleem in huis een slimme oplossing. En wil je een echt connected smart home, dan adviseer ik de slimme speaker.”

Welke technologische vooruitgang kunnen we over een paar jaar nog verwachten in deze sector?

“De medische toepassing van smart apparaten heeft veel potentie. Er zijn nu diverse trackers op de markt die je slaap of bloeddruk meten, maar dat is nog maar het begin. We worden allemaal steeds ouder en wonen langer thuis, maar dat heeft ook gevolgen omdat er thuis minder toezicht is dan in verzorgingshuizen. In de toekomst zijn die slimme apparaten tot veel meer in staat en kun je ze gebruiken om gezonder en beter te leven.”

Bekijk hieronder de toespraak van Isabella over de smarthome-evolutie tijdens de Tweakers Meet-Up:

 

Gerelateerde blogs

Nieuwste artikelen

1 maand geleden
2 maanden geleden door Jeroen
3 maanden geleden door Joost
4 maanden geleden door Joost