Een IP-camera kopen? Hier moet je op letten

Swipe to the left

Een IP-camera kopen? Hier moet je op letten

Wil je een IP-camera aanschaffen, maar heb je nog geen idee waar je op moet letten? 50five geeft advies!
ip-camera kopen?

IP staat voor Internet Protocol. Een IP-camera, ook wel netwerk-camera of wifi-camera genoemd, is een camera die je aansluit op het internet, waardoor de beelden gemakkelijk toegankelijk zijn en direct opgeslagen worden op externe apparaten of in de cloud. Deze camera’s worden gebruikt voor beveiligingsdoeleinden, zowel binnen- als buitenshuis.

Misschien was je hier al bekend mee, maar ook als je weet wat een IP-camera is en overweegt er een aan te schaffen wil nog niet zeggen dat het makkelijk is om er een uit te kiezen. Het aanbod aan IP-camera’s is namelijk erg groot. Met dit artikel proberen we je op weg te helpen in het uitzoeken van de (slimme) IP-camera die past bij jouw wensen en situatie.

Ga snel naar:

Nest Cam IQ outdoor IP-cameraSlimme IP-camera's

Een aantal jaren geleden waren IP-camera’s nog verbonden aan centrales van bewakingsdiensten en werd de camera met een kabel verbonden aan een systeem in huis, waar een beeldscherm werd geïnstalleerd. Op die manier kon je live zien wat er gebeurde in en buiten huis. Dit was (en is) een nogal prijzige aangelegenheid, waarbij soms ook nog een beveiligings-abonnement om de hoek kwam kijken.

Met de komst van apps, smartphones, tablets en de technische ontwikkelingen binnen de smart home wereld is er nu een nieuw slag IP-camera’s beschikbaar voor de ‘gemiddelde consument’. Slimme IP-camera’s zijn namelijk zelf te installeren, monteren en geheel in te stellen naar wens. Je hebt de volledige controle over je IP-camera en de beelden die daaruit voortkomen. Ook zijn dure abonnementen niet meer per se nodig en word je via de app direct op de hoogte gesteld als je IP-camera iets waarneemt, zodat je live beelden kan bekijken. Zelfs als je op vakantie bent!

Exact om die reden wint de slimme IP-camera sterk aan terrein om huizen, tuinen, schuren, garages etc. te beveiligen.

Bekijk alle slimme IP-camera's »

Waar let je op bij de aanschaf van een slimme IP-camera?

Oké, je wil een slimme IP-camera om je huis of tuin in de gaten te houden als je even niet thuis bent of als je een aantal weken op vakantie bent. Goed idee, maar als je ‘IP-camera kopen’ Googelt kom je tientallen webshops tegen, die allemaal tientallen of zelfs honderden IP-camera’s aanbieden. Dan ga je je afvragen: welke neem ik in hemelsnaam? Wat kan zo’n ding allemaal? Waar moet ik op letten?

Geen paniek! Hier komen de experts van 50five om de hoek kijken: nog voordat wij IP-camera’s aanbieden op onze website, testen zij deze uitvoerig op kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Voldoet een IP-camera niet aan onze kwaliteitseisen? Dan verkopen we deze gewoonweg niet, want we willen dat onze klanten alleen goede producten kunnen kopen waar we zelf achter staan.

De eerste schifting hebben onze productexperts dus al gedaan voor je, maar dan nog is de keuze reuze. Neem nog even 5 minuten de tijd en laat ons verschillende functionaliteiten van IP-camera’s uitleggen waar je op kan letten als je IP-camera’s gaat vergelijken.

Voor binnen of buiten?Somfy protect One IP-camera

De eerste keuze die je moet maken is of je een IP-camera binnenshuis wil plaatsen of juist buitenshuis. Afhankelijk van die keuze, kies je voor een indoor IP-camera of een outdoor IP-camera. Zoals je wellicht al verwacht zijn outdoor IP-camera’s weerbestendig, maar de specificaties verschillen ook van indoor IP-camera’s.

Stroomvoorziening

De meeste IP-camera’s moeten met een stekker worden verbonden aan het stroomnetwerk. Een stopcontact in de buurt van de locatie waar je je camera ophangt is dus vereist. Binnenshuis vormt dat meestal geen probleem. Als je je camera met stekker buiten wil ophangen, moet je zorgen dat je een buitenstopcontact hebt of een gat kan boren in de muur om op die manier een stopcontact van binnen te gebruiken.

Heb je geen stopcontact in de buurt en wil je geen stroompunt aanleggen? Kies dan voor een IP-camera die werkt op een accu (of batterijen). Dit geeft je de vrijheid om de camera op te hangen waar je maar wil. Het nadeel is natuurlijk dat een accu eens in de zoveel tijd moet worden opgeladen en je camera tijdelijk buiten gebruik is. Dat is natuurlijk ook niet de bedoeling: een oplossing daarvoor is een reserveaccu. Zo zorg je ervoor dat je camera eigenlijk altijd functioneert. De Ring Spotlight Cam is bijvoorbeeld beschikbaar in een uitvoering op netstroom en een met batterij.

Bewegingsmelding en nachtzicht

Als je je huis bewaakt met een IP-camera en je wil dat deze alles waarneemt en opneemt wanneer nodig, dan is het vereist dat je camera beschikt over bewegingsmelding en nachtzicht.

Camera’s met een bewegingssensor nemen beweging waar en sturen een push-meldingen als dat het geval is. Ook maken ze snapshots of een korte video, zodat je kan zien wat is waargenomen in de app. Wil je niet dat je steeds gewaarschuwd wordt voor beweging van je eigen hond of kat? Kies dan een camera die huisdieren van mensen kan onderscheiden. Ook zijn er camera’s waarbij je specifieke zones kan instellen waarin beweging moet worden gemeld. Zo word je alleen gewaarschuwd als het nodig is.

Wil je ook dat je camera ’s nachts duidelijke beelden opneemt? Dan is nachtzicht natuurlijk een onmisbare functionaliteit. De meeste camera’s beschikken hierover, maar let op het bereik en de resolutie van het beeld. Je hebt namelijk niets aan wazige nachtbeelden met een donkere vlek in de verte…

Beeldkwaliteit

720p, 1080p, 4K, allemaal indicaties van hoe goed de beeldkwaliteit is. Eerlijk gezegd komt de beeldkwaliteit van IP-camera’s zelden meer onder 720p. Voldoende om op je smartphone of tablet te zien wat er gebeurt. Echter, wil je inzoomen en wellicht zelfs gezichtsherkenning gebruiken? Dan is een camera met 1080p HD beeldkwaliteit geen overbodige luxe, zoals de Nest Cam IQ Outdoor.

Mogelijkheid tot tweeweg-communicatie

Hoe handig zou het zijn als je iemand via je IP-camera kan horen en zelfs toespreken! Dat kan bij verschillende camera’s die zijn uitgerust met microfoon en luidspreker. Je kunt, als je live beelden bekijkt, horen wat er gebeurt. Ook kun je via de app een bericht inspreken dat direct wordt afgespeeld door de camera. Handig als de kids weer eens iets uitspoken, je hond op de bank zit of als er iemand je huis is binnengedrongen. ‘Je staat op camera en ik bel nu de politie’ zou voldoende moeten zijn om indringers af te schrikken! Ook voor je kinderen trouwens…

Ingebouwd licht en/of alarm

Sommige IP-camera’s zijn uitgerust met een nogal irritante en luide sirene. Je kunt je camera via de app zodanig instellen dat als beweging wordt waargenomen, de sirene op een bepaald moment wordt geactiveerd. Genoeg reden om er vandoor te gaan als inbreker, al is het alleen al om gehoorbeschadiging te voorkomen. De sirenes gaan soms tot 110 dB, vergelijkbaar met een motorzaag.

Een andere functionaliteit van een (outdoor) IP-camera kan zijn dat deze ook dient als schijnwerper. Een aantal modellen bij 50five beschikken over een zeer felle lamp, die tevens door beweging wordt geactiveerd. Handig als je in het donker thuiskomt, of handig als afschrikmiddel voor iemand die binnen wil dringen. De Netatmo Presence is bijvoorbeeld een IP-camera, die eruit ziet en ook werkt als een buitenlamp.

Gezichtsherkenning

Deze functionaliteit is vooral aanwezig bij high-end IP-camera’s. Deze zijn in staat om gezichten te herkennen en deze koppelen aan voor jou bekende personen. Hiervoor is een abonnement vereist, maar je ziet op je smartphone wel direct wie je huis of tuin binnen stapt. Sommige camera’s zijn zelfs in staat om gezichten te volgen, zodat altijd goed in beeld staat wie is gefilmd. Handig als je beelden van je inbreker nodig hebt! 

De Netatmo Welcome indoor IP-camera kan gezichten herkennen en je zelfs vertellen wie thuis komt!

Koppeling met andere smart home apparaten

Bepaalde merken IP-camera’s kun je koppelen aan andere smart home apparaten, zoals slimme verlichting. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je Philips Hue lampen aan als je Nest IP-camera beweging waarneemt. Let bij aanschaf op de compatibiliteit van je IP-camera met andere smart home apparaten en andere merken.

Poplaire merken bij 50five

Hulp nodig in je keuze voor een IP-camera?

Heb je na het lezen van dit artikel nog hulp nodig in het selecteren van de IP-camera die het best bij je wensen en budget past? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij helpen je graag verder in je zoektocht!