Hoe installeer je de Google Chromecast en wat zijn de voordelen?

Door Joost
1 jaar geleden
Laatste aanpassing: 4 maanden geleden

Wil je alles weten over de Google Chromecast? We leggen je uit wat de voordelen zijn en hoe de installatie werkt.

Stel je hebt een foto-, video- of audiobestand in het geheugen van je smartphone opgeslagen en je wilt dat beeld of geluid respectievelijk via bijvoorbeeld je televisietoestel of stereo-installatie afspelen. Dan hoef je tegenwoordig geen ingewikkelde toeren meer uit te halen om zoiets mogelijk te maken. Ben je namelijk in het bezit van Google Chromecast, dan wordt draadloos audio en video streamen een fluitje van een cent. 

Maak elke HDMI-tv slim 

Het belangrijkste voordeel van Google Chromecast is natuurlijk dat je niet langer afhankelijk bent van het kleine scherm en de matig klinkende speakertjes van je telefoon of tablet om volop van je favoriete audio en video te kunnen genieten. Het is namelijk mogelijk om Chromecast op elke televisie aan te sluiten die beschikt over een vrije HDMI-poort. Dus ook op toestellen die niet in de categorie ‘smart tv’ vallen. Sterker nog, door dit soort ‘domme’ toestellen met Chromecast te verrijken worden ze in het gebruik juist een heel stuk slimmer.

 

Live streamen van audio, video én games

Buiten het feit dat je eerder opgeslagen audio en beelden vanuit het geheugen van je mobiele apparaat naar je Chromecast-tv kunt streamen is het ook mogelijk om je smartphone of tablet als tussenstation in te zetten voor het streamen van video’s van bijvoorbeeld Netflix, Videoland of Amazon Prime. Ben je een sportliefhebber, dan heb je op dat vlak onder andere keuze uit Fox Sports, Eurosport Player en Sport1. Voor het live streamen van audio kun je onder meer een beroep doen op muziekdiensten zoals Spotify, MixCloud of TuneIn. Het is – in beperkte mate – zelfs mogelijk om Chromecast te benutten voor games. Onder andere Wheel of Fortune, Angry Birds Go en Cast Bowling zijn namelijk van een Chromecast-optie voorzien.

 

amazon primeamazon prime

 

Met meerdere personen casten naar tv

Is je audio- of videoapparatuur voorzien van Chromecast, dan betekent dat ook meteen dat meerdere personen en mobiele apparaten er toegang toe kunnen krijgen. Leuk om bijvoorbeeld met je familie of vrienden tijdens een feestje ieders favoriete video’s op een groot scherm te bekijken. Chromecast beschikt namelijk over een ingebouwde wachtrij, zodat elke toegevoegde video in zo’n geval uiteindelijk vanzelf aan bod komt.

Chromecast verbinden met je smart home

Als er op dit moment bij je thuis al deels sprake van een smart home is de kans groot dat je Chromecast daar op een heel eenvoudige manier in kunt integreren. Zeker als je over de Google Home speaker beschikt tref je het, want in dat geval kun je je van Chromecast voorziene tv zelfs met je stem bedienen. Dankzij spraakcommando’s verschijnen dan niet alleen razendsnel je favoriete tv-series of films op het grote tv-scherm, maar kun je het toestel spraakgestuurd ook in- en uitschakelen.

Google Chromecast kopen

Sta je op het punt om Google Chromecast aan te schaffen, houd er dan wel rekening mee dat er op dit moment drie verschillende varianten verkrijgbaar zijn. Naast de reguliere Google Chromecast V3 kun je namelijk ook kiezen voor Google Chromecast Ultra en Google Chromecast Audio. De Ultra-variant is uitsluitend geschikt voor tv’s die met 4K-beeldkwaliteit overweg kunnen, terwijl de Audio-versie puur bedoeld is om audio te streamen en daarom in plaats van een HDMI-kabel met een audio-alternatief wordt geleverd die voorzien is van 3.5 inch plugs.

 

 

Google Chromecast installeren

Zodra je je Google Chromecast dongle in je bezit hebt, wil je er logischerwijs ook zo snel mogelijk gebruik van maken. Wat dat betreft maakt Google het je absoluut niet lastig, want binnen enkele minuten na het uit de verpakking halen van de dongle is je hele systeem al operationeel. We gaan in het onderstaande stappenplan ervan uit dat je de reguliere Google Chromecast of Chromecast Ultra hebt aangeschaft.

 1. Om Chromecast te activeren, sluit je hem eerst op je tv aan. Dit doe je door de Chromecast dongle met behulp van de HDMI-kabel aan je televisietoestel te koppelen.
 2. Sluit de USB-kabel aan op je dongle en de netstroomadapter en steek deze adapter in een vrij stopcontact, zodat de dongle van stroom wordt voorzien.
 3. Schakel nu je tv in en manoeuvreer je – meestal via een keuzemenu op je tv-scherm – naar het juiste HDMI-kanaal.
 4. Als je alles goed hebt gedaan is op dat bewuste HDMI-kanaal nu je Chromecast zichtbaar.

Oké, de hardware is nu klaar om met mobiele apparaten koppelingen te kunnen maken. Nu alleen nog de juiste software op je smartphone of tablet installeren

 1. Download de nieuwste versie van Google Home (beschikbaar voor Android en iOS).
 2. Open de app en klik op ‘Toevoegen’.
 3. Kies vervolgens bij ‘Apparaat instellen’ voor ‘Nieuwe apparaten instellen’.
 4. Er wordt dan aan je gevraagd welk Google account je met de Chromecast wilt verbinden. Bevestig je keuze door op ‘OK’ te klikken.
 5. Machtig de app voor het installeren van Chromecast, zodat op basis van locatiegegevens de juiste mediastreamer gevonden kan worden.
 6. De app gaat vervolgens in je wifi-netwerk op zoek naar de Chromecast. Zodra de dongle gevonden is klik je op ‘Volgende’.
 7. Op je tv-scherm verschijnt dan een uit cijfers bestaande code, die je op de te koppelen smartphone of tablet intypt.
 8. Als je alles goed hebt gedaan is de Chromecast setup daarmee volledig afgerond en kan het streamplezier van start gaan.

Chromecast instellen op je laptop of pc 

Wil je voor het streamen gebruik maken van je pc of laptop, dan hoef je daarvoor meestal geen speciale applicatie te downloaden. De kans is groot dat je nu al gebruik maakt van de Google Chrome webbrowser. Deze kun je als volgt heel eenvoudig geschikt maken voor het casten:

 1. Open een nieuw tabblad in je Chrome browser.
 2. Klik op de drie onder elkaar staande puntjes rechtsboven in je scherm. Er verschijnt dan (tevens rechts in beeld) een configuratiemenu.
 3. Klik in dat menu op ‘Casten’.
 4. Vink vervolgens de Chromecast aan waarnaar je wilt streamen. (Grote kans dat er maar één in dat lijstje staat als je voor het eerst van deze techniek gebruik maakt).
 5. Het tabblad van je browser verschijnt nu op je tv-scherm.
 6. Wil je in plaats van het tabblad van je browser het bureaublad van je pc of laptop op je tv-scherm laten zien of kies je er liever voor om rechtstreeks een (video)bestand te casten, dan klik je rechtsboven op het cast-icoontje en selecteer je de gewenste bron. 

Morgen al streamen met je nieuwe Chomecast

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden over tv via Chromecast en wil je er het liefst zo snel mogelijk mee aan de slag, dan tref je het want 50five kan ervoor zorgen dat je je gloednieuwe Chromecast dongle morgen al in huis hebt. Check nu onze webshop voor het aanbod.

 

Gerelateerde blogs

Nieuwste artikelen

1 maand geleden
2 maanden geleden door Jeroen
3 maanden geleden door Joost
4 maanden geleden door Joost