Hoe veilig zijn Nuki deursloten?

Laatste aanpassing: 9 maanden geleden

Het beste deurslot is eigenlijk helemaal geen slot

Veiligheid is één van de belangrijkste punten bij smart home apparaten en zelfs nummer 1 als het gaat om elektronische deursloten. Nuki, een expert in smart locks, stelt haar gebruikers gerust met een lijn aan producten die een veilig thuis garandeert. Maar hoe doet Nuki dit dan?

Wat biedt Nuki 

Kort gezegd biedt Nuki een andere, smart, oplossing voor jouw bestaand slot in huis. Deze slimme sleutel kan als het ware je bestaande slot op slot draaien, van het slot afhalen en natuurlijk ook openen. De software in het systeem is wat het slim maakt. Met dit systeem kun je door middel van geofencing op je telefoon instellen dat je deur bijvoorbeeld automatisch opent op het moment dat je thuiskomt, of juist op slot draait wanneer je gaat. 

Waar moet je voor opletten

Slimme sloten, zoals meerdere 'Internet of Things'-apparatuur, zijn kwetsbaar voor een groot aantal technische problemen, dat is de grootste zorg van degenen die een slim slot overwegen. Een inbreker kan echter niet zien dat er zich een slim slot aan de andere kant van de deur bevindt. Maar zelfs als ze dit wel weten, is de kans ten zeerste dat het slot gehackt kan worden. Althans, dat is wat de experts van den AV-Test hebben geconcludeerd.

AV-getest

Het Duitse "AV-Test" Instituut is een bekend fenomeen voor veiligheidstesten. AV-Test GmbH wordt beschouwd als het belangrijkste onafhankelijke onderzoeksinstituut voor IT-beveiliging in Duitsland, zie het een beetje als de Duitse Consumentenbond voor technische zaken. Al meer dan 15 jaar garanderen de experts kwaliteitsborging van vergelijkende en individuele testen van internationaal relevante IT-beveiligingsproducten.

Een aantal nieuwste slimme sloten van verschillende fabrikanten werden door de experts getest, waaronder Nuki. De testers waren erg tevreden over de slotfabrikanten. Vijf van de zes geëvalueerde sluitsystemen boden een solide basisbeveiliging. Slimme sloten van eQ-3, Noke en Nuki hebben de test doorstaan en zelfs drie van de drie sterren behaald, dit betekent een solide beveiligingsniveau en precies wat je van een slim sluitsysteem kan verwachten. Meer informatie over deze test lees je hier.

Sleutel naar gemak 

Waarom eigenlijk een slim slot in plaats van een ‘normale’ sleutel zoals we die al kennen? Er zijn veel situaties waarbij een slim slot een uitkomst zou kunnen zijn. Zo is het bijvoorbeeld handig dat je niet meer je sleutel kwijt kan raken, voor vele een belangrijk punt. Of zelf niet eens thuis hoeft te zijn om iemand binnen te laten maar je dit gewoon vanuit een andere locatie kan doen. Denk hierbij aan de schoonmaakster die wekelijks langskomt die je toegang kunt geven, en dan op het tijdstip die jij zelf instelt. Hetzelfde bij een klusjesman, schilder, etc. Met een ‘normale’ sleutel kunnen degene met jouw sleutel op ieder moment van de dag je huis in, maar met een smart slot dus niet. Nuki is bovendien eenvoudig te combineren met een Ring deurbel of een Google Home.

 

Het Nuki-Coderingsconcept

Nuki gebruikt Bluetooth Low Energy om te communiceren met de Nuki-app. Om een hoog beveiligingsniveau te bereiken, is er een eigen coderingsprotocol bovenop de reguliere Bluetooth-communicatie geplaatst. Elke Nuki-app gebruikt zijn eigen sleutel om met Nuki te communiceren. Niemand anders dan je eigen Nuki en Nuki-app kent die sleutel. Om ervoor te zorgen dat de overgedragen gegevens altijd beschermd zijn tegen aanvallen, worden jouw gegevens voorafgaand aan de gegevensoverdracht gecodeerd door de afzender (bijvoorbeeld de Nuki-app). Dit betekent dat alleen gecodeerde gegevens via Bluetooth worden overgedragen en dat deze alleen door de ontvanger (bijv. De Nuki) worden gedecodeerd.

Jouw slimme sleutel 

De sleutels worden veilig opgeslagen op je smartphone en zijn onbereikbaar voor andere apps of gebruikers. Maar wat nu als je je telefoon kwijtraakt? Wanneer je je telefoon nou verliest of gestolen is, kan de toestemming om Nuki te gebruiken via een andere (toegestane) smartphone worden verwijderd. Als er geen andere toegestane telefoon is, kunt je een andere met jouw Nuki koppelen via Bluetooth of je kunt je Nuki gemakkelijk resetten.

Voorkom hackers

Om te voorkomen dat hackers een opdracht kunnen opnemen, zoals 'ontgrendelen', en deze opnieuw gebruiken om zelf je deur te ontgrendelen (dit wordt ’replay-aanval’ genoemd), is er zelfs een Challenge-Response-proces geïntegreerd. De ene partij stuurt een heel groot willekeurig getal door (Challenge), dat de andere partij binnen het antwoord moet verzenden (Response). Als dit nummer niet wordt verzonden of niet overeenkomt, wordt de opdracht afgebroken. Dit laat de hackers ten alle tijden in de kou staan.

Ben jij om?

De controle hebben over de toegang tot je huis is dus het grootste voordeel van een slimme sleutel. Naast dat het in veel opzichten erg handig is, is het dus ook nog eens veiliger dan een normale sleutel. Met zijn speciale functies houdt Nuki je huis veilig. Vergrendel, open, controleer jouw huis, zelfs wanneer je niet thuis bent.

 

Gerelateerde blogs

Nieuwste artikelen

2 maanden geleden
3 maanden geleden door Jeroen
4 maanden geleden door Joost
5 maanden geleden door Joost