Hoe snel kan ik laden met mijn laadpaal?

Laatste aanpassing: 9 maanden geleden

Hoe lang moet je stilstaan om een X aantal kilometers te rijden? 

Tegenwoordig komen hybride en elektrische auto’s steeds vaker voor. De hybride auto rijdt op zowel benzine als op stroom en hoeft doorgaans niet opgeladen te worden. Auto’s die volledig elektrisch rijden moeten daarentegen wel opgeladen worden om te kunnen rijden. Daarom groeit ook het aanbod laadpalen steeds meer en zijn hier een hoop vragen over.

Zo worden vragen gesteld over de laadsnelheid van een laadpaal, maar ook vragen zoals “hoe snel is mijn auto vol?” zie je steeds vaker voorbij komen. Dit zijn uiteraard vragen waarop een goed antwoord nodig is voordat men gaat overstappen naar een elektrische auto. Het is tenslotte erg handig om het aantal kilometers te weten die met een elektrische auto gereden kan worden alvorens deze wordt aangeschaft.

Verschillende laadpalen voor het opladen van een elektrische auto

Voor het opladen van een elektrische auto zijn er verschillende soorten laadpalen die ervoor kunnen zorgen dat je met een volle accu weer de weg op kan. Zo kan er gebruik worden gemaakt van de publieke laadpalen welke door de gemeente in bijna elke grote plaats in Nederland zijn geplaatst. Ook het gebruik van semi-publieke laadpalen is een optie. Deze bevinden zich vaak op privéterrein, zoals bij een benzinestation of een restaurant. Daarnaast zijn er ook een aantal snelle laadpalen in Nederland waarmee je extra snel een volle accu kunt realiseren. De oplaadsnelheid die bereikt wordt bij het opladen van de auto is bij deze laadpalen een stuk hoger dan die van een reguliere laadpaal. Als laatste optie is er natuurlijk een eigen, privé laadstation. Deze kan op eigen terrein worden geïnstalleerd zodat de auto thuis kan worden opgeladen.

 

Snelheid laadpalen

Wanneer we het over de oplaadsnelheid van een elektrische auto hebben speelt het soort laadstation daarbij ook een grote rol. Daarnaast laadt de ene auto ook sneller op dan de andere. Zo is er bij Tesla een optie tot snelladen, wel moet hiervoor gebruik worden gemaakt van de supercharger van Tesla zelf.

Om een concreet antwoord te geven op de vraag over de oplaadsnelheid zijn er verschillende antwoorden mogelijk. Afhankelijk van hoe leeg de accu is, de grootte van de accu en de laadsnelheid van de auto duurt het opladen in een “regulier stopcontact” doorgaans tussen de 8 en 10 uur. Dat is een laadsnelheid van ongeveer 0,65 kilometer per minuut. Dit kan een stuk sneller met een laadpaal, hiermee kan een elektrische auto namelijk met een uur of 4 volgeladen zijn. Met een snellaadpaal kan een elektrische auto zelfs met 30 minuten opgeladen zijn! Dat is een laadsnelheid van gemiddeld 11 kilometer per minuut! Echter zijn deze laadpalen nog schaars in Nederland en past niet elke elektrische auto al op een snellaadpaal.

Wanneer een elektrische auto past op een snellaadpaal is het snelladen zeker aan te raden gezien, dit echt een stuk sneller gaat dan bij een reguliere oplaadpaal. Als je deze thuis wilt laten installeren, is de installatie sowieso een stuk gecompliceerder. Als je hier meer over wilt weten, raden we je aan om ons artikel over AC versus DC laden eens te lezen. 

Zeker wanneer ervoor wordt gekozen om met een elektrische auto op vakantie te gaan kan het de moeite lonen om een route uit te stippelen waarmee langs snellaadstations wordt gereden om zo slechts een half uur te hoeven wachten voordat er verder kan worden gereden.

Verschillende soorten sterkte stroom voor een laadpaal thuis

Wanneer je jezelf verdiept in het laten plaatsen van een laadpaal thuis kom je er al snel achter dat er verschillende types kunnen worden gebruikt bij het plaatsen van een laadpaal. Zo kun je kiezen voor een 1-fase 1 of 3-fase laadpaal. Het meest komt een fase 1 laadpaal voor, maar er zijn ook merken en modellen die kunnen opladen met fase 3. Het verschil tussen een 1-fase laadpaal of een 3-fase laadpaal zit hem in de stroomsterkte. Wel is het belangrijk om te weten dat indien een elektrische auto enkel met 1-fase opgeladen kan worden deze niet sneller oplaadt met een fase 3 aansluiting.

De voordelen van elektrisch rijden

Naast het niet meer hoeven tanken en thuis een elektrische auto kunnen opladen in het stopcontact of met een eigen laadpaal, zijn er nog meer voordelen bij het elektrisch rijden. Eén van de grootste voordelen is het besparen op kosten op de lange termijn. Stroom is namelijk aanzienlijk goedkoper dan rijden op benzine. Zo kost een liter benzine al snel tussen de € 1,60 en € 1,90 in Nederland terwijl de oplaadkosten bij een elektrische auto op slechts € 0,19 per 1 kWh ligt. Wordt er daarbij nog gekozen om een deel van de stroom op te wekken met zonne-energie, dan dalen deze kosten zelfs naar € 0,06 per 1 kWh!

Lees hier alles over de kosten voor het opladen van een elektrische auto.

Meer informatie over slimme laadalen voor thuis vind je op Groenopladen.nl

Gerelateerde blogs

Nieuwste artikelen

2 maanden geleden
3 maanden geleden door Jeroen
4 maanden geleden door Joost
5 maanden geleden door Joost