50five e-mobility logo tagline50five e-mobility logo
elektrische auto langer mee
17 jun. 2020

Gaat een elektrische auto langer mee dan een auto met verbrandingsmotor?

By Jeroen
  • Read time: 1 minute
Dat de elektrische auto flink terrein aan het winnen is ten opzichte van een auto met een verbrandingsmotor is een gegeven. Natuurlijk gaat dat gepaard met de nodige discussies en meningen over rijcomfort, het geluid, kosten en alle andere voor- en nadelen. Waar nog niet heel veel over bekend is, is de levensduur van een elektrische auto of de accu die erin zit.

Hoeveel problemen zijn er met accu’s?

De eerste elektrische auto’s rolden in 2011 van de band. TopGear deed onderzoek naar 300.000 accu’s van de Nissan Leaf (vanaf 2010) om te bepalen wat de capaciteitsafname ervan was. Volgens dat onderzoek is er slechts 3 keer een probleem opgetreden met de accu.

Ook is er onderzoek uitgevoerd onder Tesla’s. Daaruit kwam dat bijna alle accu’s waar 250.000 kilometer mee was gereden nog 90% van de totale capaciteit hadden. Je kan hieruit concluderen dat de capaciteit van accu’s van elektrische auto’s door de jaren heen vrij stabiel is. En met de steeds maar verbeterende technieken zal de levensduur van een accu alleen maar toenemen.

accu elektrische auto

Hoe lang gaat de accu van een elektrische auto mee?

Maarten Steinbuch van de TU in Eindhoven zegt dat een elektrische auto langer meegaat dan een auto met verbrandingsmotor. Als een elektrische auto met een bereik van 300 kilometer en een slim koelsysteem 1500 keer volledig leeggereden en opgeladen wordt, rijdt deze tot wel 450.000 kilometer. En daarna heeft de accu nog een capaciteit van 240 kilometer (80% van de 300 kilometer). Hiermee is de levensduur van een elektrische auto 50% langer dan die van een verbrandingsmotor.

Written by Jeroen

Schrijft blogs over de e-mobility en klimaatoplossingen van 50five.

Tags

accu