50five e-mobility logo tagline50five e-mobility logo
laadpaal groen licht
04 feb. 2021

Wat is dynamic load balancing?

Joost
By Joost Gerrits
  • ongeveer 2 jaar geleden
  • Read time: 3 minutes
Iedereen krijgt er wel eens mee te maken: stroomuitval. De kans is groot dat de huisaansluiting overbelast is, waardoor de hoofdzekering als veiligheidsmaatregel de elektriciteit onderbreekt. De komst van de elektrische auto en een laadpaal aan huis betekent nóg een extra stroomverbruiker, maar dit hoeft niet automatisch te betekenen dat de elektriciteit vaker uitvalt. In dit artikel vertellen we u meer over dynamic load balancing, een functie van een laadpaal waarmee het stroomverbruik automatisch wordt geregeld.

Highlights

  • Dynamic load balancing is een slimme functie van een laadpaal die overbelasting van het elektriciteitsnetwerk kan voorkomen.
  • Er zijn verschillende voordelen van dynamic load balancing te noemen: overbelasting kan worden voorkomen, meterkast verzwaren is niet meer nodig, een zo kort mogelijke laadtijd en tegelijk laden wordt gemakkelijker.
  • Dynamic load balancing biedt voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers een uitkomst.
  • Door een laadpaal met dynamic load balancing te combineren met het gebruik van een app, kunt u allerlei handige informatie over onder andere het verbruik terugvinden.

Stroomuitval voorkomen tijdens laden

Stroomuitval kan ontzettend vervelend zijn. Het laatste wat u dan ook wilt, is dat de elektriciteit regelmatig uitvalt als u de elektrische auto aan het opladen bent. Dat kan zich voordoen wanneer de groepenkast niet voldoende is uitgerust tegen een grotere belasting dan uw maximale huisaansluiting. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit op te lossen:

  • Het verzwaren van de groepenkast

  • Gebruikmaken van dynamic load balancing

Allereerst kunt u de groepenkast laten ‘verzwaren’. Dat betekent dat er meer elektriciteit kan worden verbruikt, omdat het aantal ampères in de groepenkast wordt verhoogd. Dit kan echter tot gevolg hebben dat uw vastrechttarief omhoogschiet, naast de eenmalige kosten die u maakt voor een verzwaring van uw elektriciteitsaansluiting. Het verzwaren van uw maximale capaciteit kunt u doen door uw 1-fase aansluiting te laten aanpassen naar een 3-fase aansluiting of door uw 3-fase aansluiting te laten verzwaren naar een hogere capaciteit. Maar let op: het is niet altijd nodig om een 3-fase aansluiting aan te sluiten om uw auto op te laden. Dit hangt af van de auto en het type laadpaal dat u kiest.

Lees ook: 1-fase of 3-fase laadpaal: wat is het verschil?

installateur bij meterkast

Dynamic load balancing

Zoals benoemd is de tweede optie om te kiezen voor een dynamic load balancing laadpaal (vooral als u met een 1-fase laadpaal gaat laden). Deze functie beschermt u dynamisch tegen overbelasting van uw huisaansluiting door het verbruik van de laadpaal op dat moment af te stemmen op de beschikbare capaciteit van het netwerk. Simpel gezegd: als u veel elektriciteit gebruikt in huis, zorgt dynamic load balancing ervoor dat uw laadpaal minder elektriciteit verbruikt. Het opladen van de auto wordt dan vertraagd of zelfs stopgezet. Staan er minder apparaten aan (zoals ’s nachts), dan kan uw laadpaal meer energie verbruiken en laadt de auto sneller op.

Hoe werkt het?
Deze functie meet elke seconde de belasting van het stroomnetwerk en stemt daar de laadsnelheid van de laadpaal op af. Uw andere apparaten in huis krijgen voorrang en met de resterende capaciteit wordt uw auto opgeladen. Zo wordt er optimaal gebruik gemaakt van de beschikbare elektriciteit en laadt uw auto het snelst op, zonder het risico op overbelasting.

De voordelen van een dynamic load balancing laadpaal

Er zijn simpelweg vier belangrijke voordelen te benoemen van dynamic load balancing. Wij hebben deze voor u op een rij gezet:

  1. Het voorkomen van overbelasting van het energienetwerk tijdens het laden. Met dynamic load balancing hoeft u zich geen zorgen te maken wanneer u bijvoorbeeld de wasmachine aanzet.

  2. Het verzwaren van de meterkast is niet (meer) nodig. Dit bespaart u mogelijk honderden extra euro’s per jaar.

  3. De laadtijd van uw elektrische auto is zo kort mogelijk. Dynamic load balancing zorgt er namelijk voor dat de laadpaal altijd het maximaal beschikbare vermogen gebruikt om uw auto te laden.

  4. Tegelijk laden wordt een stuk gemakkelijker. Dynamic load balancing is namelijk ideaal als u twee (of meerdere) elektrische auto’s tegelijkertijd wilt laden. Dit kost u flink wat capaciteit, maar door dynamic load balancing zullen beide voertuigen opladen zonder dat de huisaansluiting overbelast raakt. Belangrijk is wel dat dit bij de initiële installatie wordt afgestemd.

Laadtijd openbare laadpaal

Zowel voor particulier als zakelijk gebruik

Dynamic load balancing kan zowel voor particulieren als voor zakelijke rijders enorm waardevol zijn. Voor particuliere EV-gebruikers kan het een geruststellend idee zijn dat u gebruik kunt maken van alle elektrische apparatuur in huis, zonder dat u bang hoeft te zijn voor elektriciteitsuitval. Echter, ook voor zakelijke oplossingen biedt dynamic load balancing een uitkomst. Op kantoor of bij de zaak wordt doorgaans met meerdere auto’s tegelijk geladen, waardoor de kans op overbelasting van het elektriciteitsnet zeker aanwezig is. Om ervoor te zorgen dat iedereen met een opgeladen auto naar huis kan rijden, is het belangrijk dat er zo efficiënt mogelijk met de beschikbare energie wordt omgegaan. Dynamic load balancing biedt hierbij de uitkomst.

Dynamic load balancing met een app

Kiest u voor een slimme laadpaal? Dan kunt u via een app allerlei nuttige informatie ontvangen over uw laadstation, maar dat is niet het enige wat u kunt inzien. Wanneer u kiest voor een dynamic load balancing laadpaal, kunt u ook de volgende informatie inzien:

  • De belasting op uw huisaansluiting;

  • Het verbruik van de laadpaal en het verbruik van andere aanwezige apparaten;

  • Hoeveel energie uw zonnepanelen opwekken en welk deel hiervan wordt gebruikt door de laadpaal (wanneer van toepassing);

  • Als laatste kunt u de laadpaal of -palen aansturen. Zo kunt u bijvoorbeeld instellen welke auto meer prioriteit heeft wanneer er twee aan de lader staan.

Lees ook: Bijna gratis uw auto opladen met zonnepanelen

laadstation in doos

De aanschaf van een laadpaal

Wilt u meer weten over dynamic load balancing of wilt u een laadpaal kopen met deze functionaliteit? Neem dan via onderstaand formulier contact op met onze experts. Zij kunnen u het beste adviseren over het type laadpaal voor thuis en dergelijke functionaliteiten als dynamic load balancing. Bovendien kan er voor u direct een offerte worden opgesteld, zodat u een duidelijk beeld krijgt van het totale kostenplaatje.

Joost

Written by Joost Gerrits

Joost houdt zich graag bezig met de wereld van EV! Al zijn bevindingen, nieuwtjes, tips en tricks deelt hij door middel van leuke en informatieve blogs.