Slim auto opladen met Dynamic Load Balancing

Laatste aanpassing: 8 maanden geleden

Wat is het, hoe werkt het en waarom is het ideaal voor je smart home?

Het is niet raar dat steeds meer huishoudens duurzame apparaten in huis krijgen, de gasaansluiting zal langzaam gaan verdwijnen na de verschillende ontwikkelingen in o.a. Groningen en dus stapt iedereen over op natuurlijke energie. Jij hebt hoogstwaarschijnlijk zelf ook een koelkast, droogtrommel, elektrische oven en nog vele andere kleinere apparatuur in jouw huishouden. Daarnaast probeer je de energiekosten te drukken en het milieu te sparen door een warmtepomp aan te sluiten en overweeg je zonnepanelen te laten leggen.

De elektrische of hybride auto komt erbij

In 2019 zijn er nu (half augustus) al ruim 159.000 elektrische en hybride auto’s verkocht. Misschien heb je er zelf inmiddels ook een of overweeg je deze te gaan aanschaffen. Maar heb je wel eens nagedacht dat je wellicht met al deze elektrische apparatuur het energienetwerk overbelast en daarbij, als de overbelasting te lang duurt, het risico loopt dat de stoppenkast doorslaat en de stroom uitvalt?

Met een Dynamic Load Balancing laadpaal ben je automatisch beschermd tegen overbelasting van het energienetwerk. Door de dynamic load balancing wordt de netwerkaansluiting iedere seconde gecontroleerd. Eventuele overbelasting wordt geregistreerd waarna het systeem automatisch maatregelen neemt om langdurige overbelasting en alle problemen daarna te voorkomen. De dynamic load balancing kan er dan bijvoorbeeld voor kiezen om het laden van de elektrische auto(‘s) tijdelijk te vertragen of het laden te stoppen.

De beste laadpaal voor jouw situatie

De keuze van een laadpaal is afhankelijk van je auto. Hier zijn namelijk verschillende keuzes in die afhangen van welke optie jouw auto biedt. De auto kan 1-fase of 3-fase opgeladen worden. Overigens kan een 1-fase auto ook met een 3-fase lader opgeladen worden en andersom. Waarom dan wel je keuze hiervan laten afhangen? De laadtijd wordt wel degelijk beïnvloed. Wil je een laadpaal kopen, neem dan contact op voor een persoonlijke scherpe offerte of advies.

Voorkom hoge energiekosten of overbelasting van het netwerk

Je kunt de netwerkaansluiting in je woning laten verzwaren om het risico op stroomuitval te verkleinen. Een verzwaring van jouw netaansluiting kan echter de energierekening laten oplopen met honderden euro’s per jaar, om over de aansluitkosten nog maar niet te spreken. Deze extra kosten kun je voorkomen door de laadpalen te laten aansturen door dynamic load balancing, hierdoor hoeft je netwerk niet verzwaard te worden en ben je toch optimaal beschermd tegen overbelasting.

Met dynamic load balancing laadt je auto sneller

Elektrische auto’s krijgen steeds grotere batterijcapaciteit. Het is fijn als deze snel wordt opgeladen als daar nood bij is. Met de dynamic load balancing laadpaal laat je de auto 50 procent sneller op en dat met het behoud van netwerkbescherming en de lage kosten. Ideaal toch?

Check je bescherming met een app

Met de bijbehorende app van het dynamic load balancing systeem dat je kiest kun je veel dingen makkelijk checken. Je kunt op je smartphone of tablet bijvoorbeeld bekijken hoe de verhouding is tussen de eigen opwek en het verbruik van het net, maar ook hoe je laadpunt wordt aangestuurd. Eventueel kun je deze zelf ook aansturen als je dat wenst. Maak je gebruik van zonne-energie of een warmtepomp dan kun je ook deze gegevens terugvinden in de app om daar zo optimaal mogelijk gebruik van te maken. Daarnaast kun je dan ook direct zien hoe de rest van het energieverbruik in de woning is. Overigens is het niet altijd zo dat er een app bij het systeem wordt meegeleverd. Check hiervoor dus goed de specificaties.

Met dynamic load balancing laad je makkelijk 2 elektrische auto’s tegelijk op

Terwijl jij je bezighoudt met je dagelijkse bezigheden laad je met het dynamic load balancing systeem ook nog eens eenvoudig meerdere elektrische auto’s tegelijk op. Jouw dynamic load balancing systeem regelt het, je hoeft absoluut niet bang te zijn dat jouw elektrische auto voor overbelasting van je energienetwerk zorgt. Mooi van zo’n dynamic load balancing systeem, is dat je ook zelf kunt kiezen welke auto sneller moet laden of moet stoppen met laden als er overbelasting dreigt te ontstaan.

Zonnepanelen en Dynamic Load Balancing

Als je gebruik maakt van dynamic load balancing kun je eventueel ook zonnepanelen aansluiten. Indien de groep met zonnepanelen wordt gemeten met een kWh-meter welke wordt aangesloten op het load systeem, dan kan zowel de opwek van zonnestroom worden getoond in de app als wat wordt verbruikt voor het opladen van de auto. Het is mogelijk om dit ook na ingebruikname op een later tijdstip nog te doen. Je kunt dus eenvoudig de opwek van de zonnepanelen gebruiken om de elektrische auto op te laden. Deze functie noemt dynamic load balancing: Solar Charging.

Zonder het meten van je zonnestroom doet dynamic load balancing het ook, echter kun je dan geen gebruik maken van Solar Charging en zul je niet de precieze waardes van je stroomverbriuk kunnen aflezen. Dit omdat de opgewekte stroom van de zonnepanelen wordt opgeteld bij de stroom die je in je woning verbruikt. Verder heeft het totaal geen invloed op de aansturing van de laadpaal. Elektrische auto’s hebben meestal wel 3 x 7 ampère nodig om te kunnen opladen. Als de zonnepanelen op een bewolkte dat minder opwekken dan worden de resterende amperages wel gewoon uit het energienetwerk gehaald. De oplaadsnelheid van de auto kan ook fluctueren afhankelijk van de zonne-opwek.

Interesse in Dynamic Load Balancing? 50five kan dit vaak voor je installeren, neem contact op voor informatie.

Gerelateerde blogs

Nieuwste artikelen

1 maand geleden
2 maanden geleden door Jeroen
3 maanden geleden door Joost
3 maanden geleden door Joost