50five e-mobility logo tagline50five e-mobility logo
Rijdende Volvo XC40 Recharge
26 mrt. 2021

Hoe kun je het beste de Volvo XC40 opladen?

Bobbi Content Specialist 50five
By Bobbi
  • Read time: 4 minutes
Volvo wil volledig over naar elektrisch. Met de verandering van de plug-in hybride Polestar naar de volledig elektrische Polestar 2 maakten ze al een grote stap. Ze komen nu met de Recharge lijn. De nieuwste auto van Volvo – een volledig elektrische SUV – de Volvo XC40 Recharge, staat vanaf eind oktober (2020) bij de Nederlandse Volvodealers. Wat weten we nog meer over de plannen van Volvo ten opzichte van het elektrisch rijden? Wat kunnen we al vertellen over de XC40 Recharge? En met welke laadpaal thuis kun je je elektrische Volvo het beste opladen? Je leest alle informatie en tips in dit artikel.

Volvo’s eigen klimaatplan

Volvo is vooruitstrevend. Zo zijn zij als eerste autofabrikant (ter wereld) gestopt met dieselmotoren. Ook zijn alle modellen begrenst op een topsnelheid van 180 km per uur. Volvo houdt zich daarnaast al bezig met innovaties ten aanzien van elektrische aandrijvingen vanaf de jaren ’70. Volvo heeft een eigen klimaatplan. Het doel van Volvo (volgens het klimaatplan) is dat vanaf 2025 de helft van alle auto’s die zij verkopen, volledig elektrisch zijn. De andere helft van de auto’s die zij verkopen moet dan hybride zijn.

Het streven van Volvo is om vanaf 2040 met de hele waardeketen klimaatneutraal te zijn. Dit komt overeen met de doelstellingen van het Klimaatakkoord (Parijs, 2015). Naast het feit dat Volvo wil dat vanaf 2040 klimaatneutraal geproduceerd wordt, willen ze ook dat alle modellen volledig recyclebaar zijn.

Het klimaatneutraal zijn beperkt zich overigens niet alleen tot de auto’s. Ook de fabrieken en kantoren van Volvo moeten volgens het klimaatplan door recycling en hergebruik de CO2 uitstoot drastisch verlagen. Zo is het streven van Volvo om vanaf 2025 in elk nieuw model auto minimaal 25% gerecycled kunststof gebruiken.

Volgens het klimaatplan van Volvo, introduceert Volvo de Recharge lijn. Het doel van de Recharge lijn: bijdragen aan een klimaat neutrale toekomst. Alle nieuwe modellen van Volvo worden elektrisch; volledig elektrisch, of beschikbaar als plug-in hybride.

De Recharge lijn

De Recharge lijn bestaat uit de Recharge pure electric auto’s en de Recharge plug-in hybride auto’s. De Recharge pure electric auto’s zijn stille, krachtige auto’s die verfijnd rijden zonder uitstoot. Deze auto’s hebben een volledig elektrische aandrijflijn. De Recharge plug-in hybride is een auto met een combinatie tussen een elektrische motor en een benzinemotor. Deze auto biedt de mogelijkheid om volledig elektrisch te rijden, maar ook om zuinig te rijden in hybride modus. Elke vijf jaar komt Volvo met een nieuw volledig elektrisch Recharge model op de markt.

De XC40 Recharge

In LA is hij vorig jaar al onthuld, maar vanaf eind oktober 2021 komt hij dan ook eindelijk naar Nederland: de Volvo XC40 Recharge.

De XC40 Recharge is de eerste volledig elektrische SUV van Volvo. De XC40 is duurzaam, dankzij zijn krachtige elektrische aandrijving en groot rijbereik. Dit jaar nog kan men profiteren van 8% bijtelling. De Volvo XC40 is niet nieuw, de auto was namelijk al beschikbaar met diesel- of benzinemotor. Ook is de Volvo XC40 al te koop als plug-in hybride. Maar het volledig elektrische model is wel nieuw! De Volvo XC40 Recharge P8 AWD is het eerste topmodel en is beschikbaar vanaf 59.900 euro.

elektrische volvo opladen

Draadloos opladen met de XC40 Recharge

Begin maart 2022 werd bekend dat Volvo drie jaar lang gaat testen met het draadloos opladen (ook wel inductieladen genoemd) van de XC40 Recharge in Zweden. De test zal plaatsvinden in de stad Göteborg als onderdeel van het bestaande Green City Zone initiatief. In de Green City Zone worden meerdere duurzame technologieën getest met als doel een volledig uitstootvrij transportsysteem in 2030. In Göteborg zal de Recharge als taxi worden ingezet als onderdeel van het grootste Scandinavische taxibedrijf Cabonline.

Het opladen vindt automatisch plaats wanneer de XC40 Recharge op het laadstation (de inductieplaat) komt te staan. Het is van belang dat de auto op de juiste positie komt te staan en dit kan met behulp van een geïntegreerde 360-gradencamera. Zodra de positie goed is, wordt de energie van de inductieplaat overgezet naar de auto. De draadloze inductieplaten hebben een laadvermogen van 40 kW, wat opladen binnen twee uur mogelijk maakt. De proef met draadloos opladen zal na enige tijd worden beoordeeld "met het oog op een eventuele bredere introductie", aldus Volvo topman Mats Moberg.

Lees ook: Inductieladen: nieuwe standaard of toch nog even wachten?

Draadloos opladen Göteborg taxi Volvo XC40 Recharge

Specificaties

Kenmerken

De auto heeft een bereik van 400 kilometer en kan tot wel 1500 kilo trekken. De XC40 Recharge is de enigste in zijn klasse met zo’n hoog trekgewicht. Met een trekgewicht van zo’n 1200 kilo (het gemiddelde gewicht van een caravan), verliest de auto zo’n 10 a 15% van zijn actieradius. De XC40 Recharge beschikt over one-pedal driving. De one-pedal driving is niet in te stellen in kracht. Zo kun je alleen kiezen voor wel of geen regeneratie. De elektrische aandrijving bestaat uit twee elektromotoren die 4×4 aandrijving bieden.

Opladen

Met een snellader (tot maximaal 150kW) is de auto binnen 40 minuten tot 80% opgeladen. Gemiddeld heeft de auto bij een standaard laadpaal zo’n 7 a 8 uur nodig om tot 80% op te laden. De XC40 Recharge biedt geen mogelijkheid tot bi-directioneel laden. We hebben het trouwens over de P8-versie van de XC40 Recharge, met een 78kWh-batterij. In 2021 komt Volvo namelijk met een tweede versie. Deze versie heeft een beperktere batterij dan de eerste versie, maar is mede daardoor wel goedkoper in aanschaf.

Snufjes

Net als de Polestar 2 beschikt de XC40 ook over het Google Android besturingssysteem. Zo beschikt de XC40 over Google Assistant, Google Maps, de Google Play Store en andere diensten van Google. Zo heb je dus toegang over allerlei apps en rijd je een echt slimme auto. Updates gaan draadloos en zo blijft je systeem up to date. De zogenoemde ‘over the air’ software updates zijn een primeur. Daarnaast heeft Volvo ook nog eens een primeur wat betreft veiligheid: de auto kan zelf een stuuringreep uitvoeren.

Extra’s

Van Volvo krijg je óf 160.000 kilometer, óf 8 jaar garantie op de batterijen. Afhankelijk van hoeveel je rijdt dus. Voor Volvo is de XC40 Recharge op dit moment de goedkoopste beschikbare auto. Ben je op zoek naar meer uitstraling en meer luxe, dan is de Polestar 2 wellicht een betere optie.

De juiste laadpaal

Je kunt natuurlijk op zoek naar een laadpaal als je onderweg bent, maar een laadpaal thuis is toch een prettigere optie. Zo weet je zeker dat de accu van je auto altijd gevuld is. Een oplaadpunt thuis is daarnaast over het algemeen de goedkoopste oplossing, ondanks dat de aanschaf en installatie wel een investering vraagt.

Welke laadpaal is nou de juiste voor een Volvo EV? Dat is afhankelijk van onder andere het model van de auto, het maximaal laadvermogen van de auto en je eigen situatie. Bij 50five geven we je door middel van de keuzehulp advies over welke laadpaal geschikt zou zijn, en bieden we offertes op maat. Vul daarvoor vrijblijvend onderstaand formulier in en onze laadpaalspecialisten nemen zo snel mogelijk contact met je op om je wensen te bespreken en een offerte op te maken!

Bobbi Content Specialist 50five

Written by Bobbi

Schrijft blogs over de e-mobility en klimaatoplossingen voor 50five