De 3 beste slimme rookmelders

Laatste aanpassing: 6 maanden geleden

Onze favorieten op een rijtje. 

Met rookmelders kun je levens en huizen redden, zoveel is zeker. Omdat er ontzettend veel merken zijn die slimme rookmelders aanbieden, hebben wij het je wat gemakkelijker gemaakt en de drie beste slimme rookmelders voor je uitgezocht, al blijft het natuurlijk altijd een kwestie van maatwerk. 

Een rookmelder thuis wordt verplicht

Wist je eigenlijk wel dat het in sommige landen al verplicht is om thuis een rookmelder te installeren? In Nederland gaat dat hoogstwaarschijnlijk in 2022 komen. Brandveiligheid is simpelweg onmisbaar als je een veilige woonomgeving nastreeft. Omdat de meeste branden ontstaan vanwege kortsluiting in elektrische apparatuur, kies je uiteraard bij voorkeur voor een smart home systeem dat alle elektrische apparatuur uitschakelt op het moment dat je het huis verlaat. Bovendien heb je tegenwoordig slimme rookmelders die ook waarschuwen bij koolmonoxide, een reukloos, onzichtbaar gas dat bijzonder gevaarlijk is en als een heuse sluipmoordenaar geldt. De slimme rookmelders kunnen je op diverse manieren waarschuwen bij onraad. 

Lees hieronder meer over de beste drie slimme rookmelders die op de markt beschikbaar zijn.

Nest Protect biedt gesproken waarschuwingen aan

Met de Nest Protect schaf je een meer dan uitstekende slimme rookmelder aan. Het is een rookmelder die je van informatie voorziet met gesproken waarschuwingen en meldingen op je smartphone. De Nest Protect is overigens meer dan een rookmelder alleen, want behalve rook detecteert hij ook koolmonoxide, iets dat niet veel apparaten de Nest Protect na kunnen doen. In eerste instantie lijkt de Nest Protect toch wat aan de dure kant, de rookmelder is die prijs waard vanwege de uitgebreide mogelijkheden die het biedt.

De Protect zit vol met andere, mooie technieken. Zo kan de Protect verschillende soorten vuur onderscheiden en kan het bovendien het gevaar inschatten. Bovendien weet het stoom te onderscheiden van rook. De rookmelder controleert zichzelf wat betreft de inhoud van de batterij. Boven alles geldt de Protect van de Nest boven alles als een zeer robuuste rookmelder, waarmee je zomaar tien jaar kunt doen. 

Samenwerken is aan de Nest Protect wel besteed. Zo kun jij je Protect laten samenwerken met de Nest zelflerende thermostaat en laat je de thermostaat automatisch de verwarming uitschakelt bij een melding van koolmonoxide. Je kunt steeds met de Nest Cam zien wat er precies aan de hand is.

 

 

Netatmo: de beschermengel als het gaat om brand

Ook de slimme rookmelder van Netatmo, Netatmo smoke, mag er zijn en verdient een plaatsje in de top 3. Deze slimme rookmelder bied je real-time notificaties en je hoeft nu nooit meer op een stoel te staan om het brandalarm uit te schakelen. Het systeem van Netatmo is gemakkelijk te installeren en de batterij hoef je pas om het decennium te vervangen. 

De Netatmo Smoke brengt je via updates steeds op de hoogte en wordt gezien als een echte beschermengel. Voordeel van de slimme rookmelder van Netatmo is dat je geen hub nodig hebt om te kunnen profiteren van de volledige werking van het product. Overigens is deze slimme rookmelder van Netatmo alleen beschikbaar in de kleur wit en krijg je automatisch melding om zelf de werking van de rookmelder te testen op de werking, Het is verstandig dit tenminste eens per jaar te doen. 

De slimme rookmelder van Netatmo werkt met een foto elektrische rooksensor; een rookmelder die zijn werk doet op basis van lichtinval waarneemt of er rook in de kamer is.

 

 

Ook De Fibaro Smoke Sensor pakt een podiumplaats

De Fibaro Smoke Sensor heeft ook al een podiumplaats verdiend. Deze slimme rookmelder werkt met led-beleidsindicatoren en is wat betreft de gevoeligheid in te stellen op drie verschillende niveaus. Via de geluids controlelampjes weet je steeds of er sprake is van een storing. Bovendien beschikt het over een zeer krachtige sirene, die geluid produceert van liefst 100 decibel. Als je de Smoke Sensor integreert in je eigen Fibaro systeem, dan kun je diverse scenario’s bij gevaar parametreren. Wel dien je bij deze slimme rookmelder zelf de temperatuursensor activeren, iets dat overigens niet heel erg moeilijk is. Integendeel.

 

Zorg voor smart home in optima forma

Alle drie de merken mogen er zijn. Welke de voor jou beste oplossing is, is een kwestie van smaak en jouw specifieke situatie, wensen en eisen. Fibaro zorgt – zoals ze zelf zeggen- voor smart home in optima forma. De producten kunnen naadloos met elkaar samenwerken en bieden zo ontzettend veel mogelijkheden. Netatmo wil het vooral gezonder, veiliger en comfortabeler maken in je huis. Het biedt onder meer ook een persoonlijk weerstation, je kunt steeds zien wie er wanneer thuis is en zo verbeter je daadwerkelijk de woonbeleving. Nest heeft een duidelijke missie en doet er alles aan een veilige en comfortabele woonomgeving te realiseren en Nest heeft een altijd strakke vormgeving. Nest is ook al van de innovaties en staat te boek als zeer gebruiksvriendelijk.

Ook met slimme beveiligingscamera’s en slimme deurbel beveiliging

En zo kun je met slimme apparatuur je huis en de omgeving van je huis steeds verbeteren. Dat kan behalve met slimme rookmelders ook met slimme beveiligingscamera’s en deurbel beveiliging, alsmede met slimme beveiligingssensoren. In het kader van veiligheid wordt ook al meer en meer gebruik gemaakt van GPS-tracking. Zo weet je steeds precies waar je kinderen en je huisdieren precies zijn. En zo kun je zelf steeds voor een steeds veiligere woonomgeving zorgen en zowel jezelf als je gezin optimale bescherming bieden. En de innovaties op dit gebied zullen de komende jaren zeker aanhouden.

Gerelateerde blogs

Nieuwste artikelen

5 dagen geleden
1 maand geleden door Jeroen
1 maand geleden door Joost
2 maanden geleden door Joost