Bijtelling elektrische auto in 2021 weer omhoog

Door Bobbi
6 maanden geleden

Je wil graag een elektrische auto aanschaffen, maar vraagt je af of dit het juiste moment is? Wij zeggen: wacht niet langer, want er staat in 2021 weer een nieuwe, hogere bijtelling voor de deur. In deze blog vertellen we je er alles over.

Wat is bijtelling?

Om bij het begin te beginnen: bijtelling is een belasting die geldt voor leaserijders op de privé kilometers die ze hebben gereden. Als je privé rijdt in je zakelijke auto, dan wordt dat namelijk gezien als inkomsten. Deze regeling geldt vanaf 500 kilometer per jaar, wat neerkomt op anderhalve kilometer per dag. Het bijtellingsbedrag is daarnaast afhankelijk van de aanschafwaarde van de auto (de catalogusprijs), de belastingschijf van het inkomen en de CO2-uitstoot van de auto.

Bijtelling op elektrische auto’s

Het goede nieuws: voor elektrische auto’s geldt een lagere bijtelling, omdat de overheid het rijden met elektrische auto’s wil stimuleren. Dit doen ze omdat ze op die manier de CO2-uitstoot willen verlagen en op die manier de klimaatdoelstellingen behalen. Uit de praktijk blijkt dit te werken, er worden namelijk steeds meer elektrische auto’s verkocht.

Bijtelling op elektrische auto’s in 2020

Dit jaar gelden de volgende regels op de bijtelling van elektrische auto’s:

  • Een bijtellingspercentage van 8% (dit is een verdubbeling ten opzichte van 2019, toen was het namelijk slechts 4%).
  • Het algemene bijtellingspercentage is in 2020 vastgesteld op 22%. Dit betekent dat er een verlaging van 14% voor elektrische auto’s is, wat geldt over de eerste 60 maanden (5 jaar).
  • Heb je een elektrische auto met een cataloguswaarde van meer dan €45.000? Dan betaal je 8% over de eerste €45.000 en 22% over het resterende bedrag.
  • Het is de bedoeling dat in 2026 het bijtellingspercentage op hetzelfde niveau ligt als dat nu voor andere auto’s geldt: 22%.
porsche elektrische autoporsche elektrische auto

Bijtelling staat voor 5 jaar vast

Goed om te weten is dat de bijtelling vastgezet wordt voor 5 jaar. Als je dus een elektrische auto in 2020 aanschaft, weet je dus zeker dat er voor de komende 5 jaar 8% aan bijtelling wordt berekend. Je hoeft in die 5 jaar dus geen rekening te houden met het nieuwe beleid op dit gebied. Dat is een groot voordeel, want de komende jaren blijft de bijstelling stijgen tot in 2026 het percentage van 22% is bereikt.

Andere voordelen van elektrisch rijden

Naast de voordelige bijtelling die nu nog geldt, zijn er meer voordelen van elektrisch rijden. Op het gebied van financiële voordelen hoef je namelijk ook geen BPM te betalen, aangezien deze belasting gebaseerd wordt op de CO2 uitstoot van de auto. Ook zijn elektrische auto’s tot 2024 vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting.

Naast financiële voordelen is elektrisch rijden ook beter voor het milieu, omdat elektrische auto’s geen directe CO2 uitstoten. Hierbij geldt natuurlijk wel dat hoe groener de stroom is waarmee je de auto oplaadt, hoe milieuvriendelijker je rijdt. Ook heb je met een elektrische auto minder onderhoud dan met een auto op brandstof. Dit komt onder andere doordat een auto op brandstof gemiddeld 200 draaiende onderdelen heeft, terwijl een elektrische auto er maar 7 heeft. Dit betekent minder onderdelen die kunnen slijten!

Nu een elektrische auto kopen?

Wat ons betreft is dit een duidelijke ja! Als je twijfelt is nú het moment. 2020 wordt gezien als een overgangsjaar voor de gouden tijd van subsidies op elektrisch rijden. Koop je dit jaar nog een elektrische auto, dan weet je zeker dat je nog 5 jaar van deze gouden tijd kan profiteren. Na dit jaar zal het aanbod van elektrische auto’s blijven stijgen, maar de fiscale voordelen steeds minder worden.

Je auto thuis opladen

Ben je overtuigd om dit jaar nog over te stappen op elektrisch rijden? Dan is het ook slim om alvast stil te staan bij hoe je je auto wil gaan opladen. In Nederland lopen we voorop met het aantal openbare laadpalen in Europa en daar komen in 2020 nog zo’n 73.000 openbare laadpalen bij. Je hoeft je dus absoluut geen zorgen te maken dat je onderweg zonder stroom komt te staan.

Hoewel er dus steeds meer openbare laadpunten bijkomen, raden wij elektrische auto bezitters aan om na te denken over een laadpaal thuis. Dit heeft namelijk een hoop voordelen ten opzichte van het afhankelijk zijn van openbare laadpunten. Zo hoef je met een laadpaal aan huis niet in de rij te staan om je auto op te kunnen laden en kun je je auto zelfs ‘s nachts opladen, zodat je elke ochtend met een volle accu kunt vertrekken. Ondanks dat een laadpaal voor thuis kopen en laten installeren een investering is, ben je op de lange termijn goedkoper uit. Wil je de kosten nog verder terugdringen én nog duurzamer rijden? Dat doe je door zonnepanelen op je dak te plaatsen. Hiermee kun je je auto dan gratis opladen met duurzame, groene stroom.

Ben jij geïnteresseerd in een laadpaal thuis? Vraag vrijblijvend advies aan en onze experts van Groenopladen.nl helpen je graag verder.

Gerelateerde blogs

Nieuwste artikelen

2 maanden geleden
3 maanden geleden door Jeroen
4 maanden geleden door Joost
5 maanden geleden door Joost