50five e-mobility logo tagline50five e-mobility logo
Audi e-tron opladen
22 okt. 2020

Hoe werkt het opladen van een Audi e-tron?

Robin
By Robin
  • Read time: 3 minutes
Audi heeft zich nadrukkelijk gemeld op de markt van elektrische auto’s. De Audi e-tron was eind 2019 zelfs na de Tesla Model 3 de populairste elektrische auto van Nederland. Het aanbod mag er zijn met ook de Audi A3 e-tron die al een tijdje uit is, en heeft een typische fraaie Audi uitstraling. Hoe zorg je er echter voor dat je elektrische Audi opgeladen is?

Het Connect laadsysteem

Eerst maar eens over het Connect laadsysteem van Audi. Binnen dit systeem vindt een slimme samenwerking plaats met de energiemanagementsystemen bij je thuis. Op deze manier kun je kostenefficiënt laden. Hierbij kun je eventueel ook gebruikmaken van de door zonnepanelen opgewekte energie, om zo het ideaalplaatje helemaal compleet te maken.

Audi biedt voor de Audi e-tron standaard de mogelijkheid om met een maximaal vermogen van 11kW op te laden. Door gebruik te maken van de nieuwe thuislaadoplossing kan dit vermogen verdubbeld worden naar 22 kW. Om gebruik te kunnen maken van dit nieuwe systeem beschikt de Audi over een tweede lader, die overigens optioneel is. Het connect laadsysteem koppel je ook aan de energievoorziening binnen je woning. Het systeem werkt via wifi. Via wifi krijg je in samenwerking met Home Energy Management System, ook wel HEMS genoemd, allerlei intelligente laadfuncties voorgeschoteld.

Eigen laadpaal alleen op eigen grond een optie

Dit is echter niet de enige mogelijkheid om je Audi op te laden. Sterker nog, het is misschien wel slimmer om voor een andere oplossing te kiezen, zeker als het om een zakelijke laadpaal gaat. Het is verstandiger om voor een laadstation te kiezen dat met meerdere merken overweg kan. Zo kunnen ook andere auto’s, zoals een Hyundai of Kia, opgeladen worden. Zakelijk is dit daarmee een veel slimmer oplossing voor zowel de medewerkers of je bezoekers. Ook als laadpaal thuis is dit verstandiger, wie zegt dat je immers over vier of vijf jaar nog een Audi rijdt?

Je kiest dan dus voor een bekendere manier van opladen van je Audi. Hiervoor lever je niets in aan functionaliteit als je de juiste lader kiest en het is bovendien ook in de regel niet duurder.

Audi e-tron opladen

Laadpaal thuis is ideaal

Idealiter kies je altijd voor een laadpaal thuis. Daarmee laad je thuis op de goedkoopste wijze je auto op. Dat kan overigens alleen als je eigen grond hebt. In andere gevallen moet je hopen op de bereidwilligheid van de gemeente, bij wie je dan een vergunning aanvraagt voor het oprichten van een openbare laadplaats, waar dus iedereen bij terecht kan. Je kunt er ook voor kiezen om je auto aan het stopcontact op te laden. Wij bieden je de keuze uit verschillende laadpalen, zoals de slimme laadsystemen van EVBox als je je Audi e-tron thuis wilt opladen. De EVBox Elvi is daarbij de populairste keuze We bekijken samen met jou wat je wensen zijn en welke laadpaal daar het best voor geschikt is. Heb je bijvoorbeeld zonnepanelen of wil je gebruikmaken van Dynamic Load Balancing?

Geavanceerde laadpalen verrekenen de laadkosten automatisch als je zakelijk rijdt

De Audi laad je op met een maximaal vermogen van 11 kW. Het is als je zakelijk rijdt wel handig een laadpaal te kopen die in staat is automatisch de laadkosten met de werkgever te verrekenen. Verder kun je er nog voor kiezen om van jouw laadpunt thuis een openbaar laadpunt te maken. In dat geval word je opgenomen in het landelijke register met openbare laadpalen en kan en mag dus iedereen die de auto op moet laden bij jou op de inrit terecht. Je bepaalt vervolgens zelf de prijs voor de stroom.

Audi e-tron opladen

Kies voor professionals die je laadpaal bij je thuis plaatsen en installeren

Ook als Audi e-tron bezitter is het verstandig om niet zelf met de laadpaal aan de slag te gaan, maar dit te laten doen. Zonder specifieke technische kennis is het toch problematisch en gevaarlijk een laadpaal op de juiste wijze aan te sluiten. Alleen als je de laadinstallatie door professionals aan laat leggen weet je dat je op de meest veilige wijze oplaadt, ook bepaald niet onbelangrijk. Bovendien worden de kabels ingegraven en vervolgens aangesloten in de meterkast. Er komt er dus behoorlijk wat werk en expertise bij kijken om precies te weten hoe dit moet en hoe diep dit moet. Bovendien vallen de kosten voor een laadpaal thuis met installatie niet veel hoger uit.

Interesse in een slimme laadoplossing voor je elektrische Audi? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier. We nemen zo snel mogelijk contact met je op om te bepalen wat in jouw geval de ideale keuze is!

Gegevensverwerking*
Robin

Written by Robin

Schrijft blogs over de e-mobility en klimaatoplossingen voor 50five.