Altijd en overal in huis online dankzij Google WiFi

Laatste aanpassing: 8 maanden geleden

Google WiFi is het slimme mesh-netwerksysteem van Google, waarmee WiFi-problemen geschiedenis worden.

Draadloos internet via WiFi is een geweldige uitvinding. Het zorgt er per slot van rekening voor dat je overal in huis kunt profiteren van snelle dataverbindingen voor je smartphone, tablet of laptop zonder dat je daarvoor allerlei kabels hoeft te trekken. Dat is tenminste de achterliggende gedachte. In de praktijk blijkt het in veel gevallen anders uit te pakken. We leggen je graag uit hoe Google WiFi die problemen voor je kan oplossen.

Waarom heb je soms last van een haperende verbinding? Modems of routers van matige kwaliteit en te dikke muren of plafonds kunnen zorgen dat de WiFi-ontvangst op tal van plekken in je woning ronduit slecht of zelfs helemaal niet beschikbaar is. Om dit soort problemen op te lossen, kun je een betere router of één of meer repeaters aanschaffen, zodat het WiFi-signaal verder reikt. Met Google WiFi krijg je zelfs een 2-in-1-oplossing.

 

Hoe werkt Google WiFi? 

Google Wifi werkt volgens het principe van een mesh-netwerk. Dit betekent simpel gezegd dat je netwerk uit meerdere draadloze ‘kastjes’ kunnen bestaan die met elkaar communiceren en er op een slimme manier voor zorgen dat het krachtigste WiFi-signaal exact op die plekken beschikbaar is waar je het ook echt nodig hebt. Die ‘kastjes’ in het mesh-netwerk duidt Google aan als ‘points’ en hebben het uiterlijk en formaat van twee op elkaar gestapelde rookmelders. Voor alle duidelijkheid: Google WiFi-points zijn geen pure repeaters. Ze zijn namelijk slimmer dan dat. Je kunt de points voor Google Mesh WiFi los kopen, maar ook in een set van drie stuks.

Meerdere WiFi-points vergroten het bereik

Hoeveel points je voor een optimaal wifi-bereik nodig hebt is afhankelijk van de grootte van je woning (of bedrijfspand). Google stelt zelf dat je aan één WiFi-point voldoende hebt als de maximale woon- of bedrijfsruimte niet groter is dan 140 m2. Gaat het om een oppervlakte van 140 tot 280 m2, dan heb je aan twee WiFi-points genoeg en voor oppervlaktes van 280 tot 420 m2 heb je er drie nodig. Het grote voordeel van een mesh-netwerk is dat het volledig modulair en schaalbaar is, zodat je er ook op een later tijdstip nog extra points aan toe kunt voegen als je nog steeds niet helemaal tevreden bent over het WiFi-signaal in en om je woning of bedrijfspand. Het maximale aantal points dat elk Google WiFi mesh-netwerk aankan, is 32. 

 

Wel een router, maar geen modem

Een Google WiFi-point kan wel de routerfunctie van je modem/router overnemen, maar is zelf geen modem. De modem/router, die je naar alle waarschijnlijkheid van je internetprovider (in bruikleen) hebt gekregen, blijft dus de belangrijke schakel om daadwerkelijk met het internet verbonden te blijven. Desgewenst kun je in de firmware van je modem/router wel de WiFi-optie uitschakelen, zodat verwarring tijdens het maken van draadloze verbindingen wordt voorkomen. Ben je niet zo thuis op het gebied van het aanpassen van instellingen in firmware, dan kun je er ook voor kiezen om het huidige netwerk te laten vergeten. Dit doe je bij de netwerkinstellingen van je mobiele apparaat of pc. Bij het eerstvolgende contactmoment kies je vervolgens gewoon het netwerk van je nieuwe Google router, zodat er vanaf dat moment standaard verbinding mee wordt gemaakt.

Eenvoudige installatie

In de doos van de Google WiFi-point tref je ook een ethernetkabel aan. Dat is de verbindingskabel voor tussen de modem/router van je internetprovider en je (eerste) point. Het concreet activeren van de WiFi-points is verder vrij eenvoudig. Volg je de stappen in de gebruiksaanwijzing, dan is de kans groot dat de eerste point al binnen 10 minuten na het uitpakken gebruiksklaar is. Voor het installeren van de overige points in je mesh-netwerk ben je zelfs nog minder tijd kwijt. Voordat je met het echte installatiewerk aan de slag kunt gaan, moet je eerst de Google WiFi app op je telefoon of tablet installeren. Deze app is zowel voor Android als voor iOS verkrijgbaar. Na installatie en het openen van de app log je in op je Google account en scan je met je mobiele apparaat de QR-code onderop de eerste point waarmee je aan de slag wilt gaan. Tijdens een intuïtief stappenplan hoef je vervolgens amper meer te doen dan het instellen van een naam en een login voor je nieuwe netwerk om er ook echt gebruik van te maken.

 

 

Probleemloos uitbreiden 

Bestaat je Google WiFi uit meer dan één point dan voeg je extra points heel eenvoudig toe door ze op de gewenste plek te plaatsen, ze te voorzien van stroom en ze te activeren in de Google WiFi app. Let er tijdens het plaatsen van extra points wel op dat ze niet al te ver van elkaar verwijderd zijn. Google raadt zelf een maximale afstand van 1 a 2 kamers aan. Je kunt wat dat betreft ook een beetje experimenteren met behulp van de ‘Netwerk check’ in de Google WiFi app. Tijdens deze check worden de up- en downloadsnelheden voor je gemeten en kun je op basis van de meetresultaten bijvoorbeeld beslissen om je point toch op een andere plek te plaatsen, zodat er een nog beter signaal wordt bereikt.

Combineer Google WiFi met On Here 

Is je Google mesh-netwerk volop in bedrijf, dan is het ook mogelijk om via de Google WiFi app en de dienst Google On Here speciale toegangsrechten aan gasten te geven, zodat ze veilig van je netwerk gebruik kunnen maken. Je kunt in de app namelijk heel eenvoudige aangeven welke onderdelen van je netwerk door bezoekers gebruikt mogen worden. Komen er regelmatig mensen bij je over de vloer die je als vaste gast beschouwt (denk aan familieleden of een babysitter), dan is het ook mogelijk om een speciaal profiel voor hen aan te maken, zodat ze altijd dezelfde WiFi-instellingen hebben zonder dat je telkens van alles opnieuw voor hen in hoeft te stellen. Je kunt dit soort profielen desgewenst ook voor je kinderen samenstellen, zodat ze niet onbeperkt van je WiFi gebruik kunnen blijven maken als het bijvoorbeeld bedtijd is.

Check het Google WiFi aanbod bij 50five 

Zoals je ziet, is het eigenlijk nergens voor nodig om je te blijven ergeren aan WiFi problemen thuis. De oplossingen die Google je biedt, zorgen ervoor dat je letterlijk overal in en om je huis perfect bereik hebt. Check het Google WiFi-aanbod in onze webshop en profiteer vanaf morgen al van snelle wifi in en om je woning zonder storingen of vertragingen.

Meer producten van Google ontdekken?

 

Gerelateerde blogs

Nieuwste artikelen

1 maand geleden
2 maanden geleden door Jeroen
3 maanden geleden door Joost
4 maanden geleden door Joost