Alles over de Tesla Model Y

Laatste aanpassing: 9 maanden geleden

Wat zijn de Tesla Model Y specs en hoe werkt het opladen?

Hij is er nog niet, maar de verwachtingen zijn uiteraard al weer torenhoog. Ergens in de herfst van 2020 zal in Nederland namelijk de Tesla Model Y op de wegen verschijnen, een elektrische auto met een bereik van 540 kilometer en een AWD dual motor. En als het om de Tesla gaat, dan zijn de verwachtingen altijd torenhoog. De Tesla is er wat betreft Model Y in de genoemde Dual Motor uitvoering en in een Longe Range uitvoering straks.

 

 

De Tesla Model Y biedt plaats aan liefst zeven personen

Ook de Tesla Y is - zoals het Tesla betaamt - ontworpen om de veiligste in de klasse te zijn. In een model Y Tesla geniet je optimale bescherming door onder meer een laag zwaartepunt, een stijve carrosserie constructie en een ruimere kreukelzone. De Tesla moet plaats bieden aan zeven mensen, de zitplaatsen zijn overigens flexibel, en heeft een zeer eenvoudig toegankelijke kofferbak. Elke zitplaats op de tweede rij kun je onafhankelijk van de andere stoelen inklappen om zo op flexibele wijze de ruimte te bieden aan bagage. De kofferbak heeft een zeer lage tildrempel, daardoor kun je gemakkelijk en snel in- en uitladen. Het is in feite de kleinere broer van de Tesla Model X, op dezelfde manier als de Tesla Model 3 een meer compacte variant van de Tesla Model S is.

Tesla Model Y geschikt voor in de regen, sneeuw, modder en offroad

Ook motorisch is de nieuwe trots van Tesla voorman Elon Musk weer dik in orde met all wheel drive en een dual motor. De motor beschikt over ultra-alerte onafhankelijke elektromotoren die digitaal de koppel kunnen regelen naar de voor- en achterwielen. Daardoor krijgt de auto extra handling, tractie en stabiliteit. Het maakt Tesla Model Y geschikt om in de regen, de sneeuw, modder en ook offroad te rijden.

Laadtijd van 0 naar 440 kilometer zal zo’n acht uur in beslag nemen

Hoe het zit met de Tesla laadpaal? Nou ja, we kunnen zeggen dat de Tesla Model Y geschikt is voor snelladen en je ‘m binnen het kwartier oplaadt voor een actieradius van 270 kilometer als je gebruikt maakt van een Tesla Supercharger. Op dit moment zijn er wereldwijd overigens zo’n 14.000 superchargers beschikbaar, elke week komen daar tussen de vijf en tien nieuwe bij. De accu heeft een capaciteit van 75kW en de laadaansluiting zal van het type 2 zijn. Het laadvermogen zal thuis 11 kW zijn en de snellaadaansluiting is een CCS aansluiting.

 

 

360 graden zicht en 160 meter naar voren gerichte radars

De Tesla Model Y heeft 360 graden zicht en 160 meter naar voren gerichte radars. Daarnaast beschikt Model Y over twaalf ultrasone sensoren. De Y is helemaal klaar voor zelfrijdende besturing en kan dit ook meteen in de praktijk brengen als daar wettelijke toestemming voor gegeven wordt. Tot dat moment is er een automatische noodstop, botswaarschuwingen en is er een dode hoek controle. Natuurlijk is de blikvangeropnieuw het grote scherm van 15 inch. De software krijgt automatische updates en het dak is volledig van glas. 

De bestuurder heeft een voortreffelijk zicht op de weg

Ook aan de positie van de bestuurder van deze Tesla is extra aandacht besteed. Die zitpositie is namelijk verhoogd, terwijl het dashboard wat verlaagd is. Het geeft de chauffeur een fantastisch zicht op de weg. Verder is het interieur niet schokkend maar eerder eenvoudig en overzichtelijk. Het sound systeem is zoals we van Tesla gewend zijn buitengewoon goed en de topsnelheid van de auto ligt op 241 kilometer per uur. Je bent in 3.7 tellen van 0 naar 100 kilometer per uur als het gaat om de Dual Motor uitvoering.

Laad je op met stopcontact of met een eigen Tesla oplaadpaal?

Die waarden liggen overigens anders als het gaat om de andere Model Y uitvoering, de Longe Range uitvoering. De Longe Range laad je gewoon thuis op met een stopcontact of een eigen oplaadpaal, de snelheid waarmee dit gebeurt is afhankelijk van de oplaadpaal en het maximale laadvermogen van de auto. Hoewel Tesla nog geen info over de boordlader heeft gegeven, kun je ervan uitgaan dat je de Long Range oplaadt met een stopcontact en met 2,3 kW in een tijd van 38 uur. Ga je uit van een 1-fase 32A en 7,4 kW, dan is de laadtijd 11 uur en drie kwartier. Heb je een 3-fase 16A en gebruik je 11 kW, dan is de verwachte laadtijd van de Tesla Model Y acht uur. 

Lees ook: Wat is het verschil tussen 1-fase en 3-fase opladen?

Ben jij op zoek naar een laadpaal voor jouw Tesla? Laat je dan adviseren door onze specialisten van Groenopladen.nl. Zij vertellen je alles over de ideale keuze en kunnen het laadstation zelfs bij je thuis of op kantoor installeren.

 

Gerelateerde blogs

Nieuwste artikelen

2 maanden geleden
3 maanden geleden door Jeroen
4 maanden geleden door Joost
5 maanden geleden door Joost