Alles over de laadpalen van Wallbox

Laatste aanpassing: 6 maanden geleden

Wallbox als de ideale lader voor je elektrische auto.

Wallbox laadpalen bevestig je bij je thuis of bij kantoor eenvoudig aan de wand. Je kunt simpel niet zonder een Wallbox als je besluit elektrisch te gaan rijden, iets dat steeds meer mensen doen overigens. Op die manier willen ze meehelpen om het milieu niet nog meer te beschadigen en besparen ze bovendien op de dure brandstofkosten. Stroom is nog altijd veel goedkoper dan brandstoffen als benzine en diesel immers. Als je een elektrische auto wilt, bedenk dan eerst goed welke laadpaal moet ik nemen.

 

 

Wallbox laadpaal thuis; waar kies je precies voor?

Voor de duidelijkheid; een Wallbox is dus een laadstation voor binnen- en buiten gebruik waaraan elektrische auto’s kunnen worden opgeladen. De Wallbox monteer je aan de wand of aan een staande zuil. Idealiter neem je een Wallbox laadpaal thuis. Thuis opladen is efficiënter en bovendien ook praktischer. Heb je eigen grond, dan is het plaatsen van een laadpaal nooit een probleem, dan gelden er namelijk geen restricties. 

Heb je geen eigen grond, informeer dan bij de gemeente waarin je woonachtig bent naar de mogelijkheden. Doorgaans wordt er dan een parkeerplaats aangelegd op de openbare weg. In dat geval komt er bij die parkeerplaats een bord dat de plek is gereserveerd voor het opladen van een elektrische auto. Die parkeerplaats is dan overigens niet voor jou alleen, maar voor openbaar gebruik. Voor iedereen dus. In dat geval zal een vergunning of ontheffing aangevraagd moeten worden, zaken die dus allemaal niet gelden als je de beschikking hebt over eigen grond.

Afhankelijk van type auto, elektrische aansluiting en het budget

Welk type laadpaal je precies moet nemen, is sterk afhankelijk van het type auto, de elektrische aansluiting en uiteraard ook het budget. Omdat er nogal wat keuzes gemaakt moeten worden, is het verstandig om een online laadpaal configurator te raadplegen om je verder te helpen. Of vraag gewoon een professional. Het is altijd verstandig om het een en ander aan te laten leggen door professionals. Dan weet je in elk geval zeker dat het in orde gaat komen en dat de installatie aangelegd wordt conform de regels die daarvoor gelden.

 

 

Hoe verder de laadpaal van de meterkast, hoe hoger de kosten oplopen

Een Wallbox laadpaal thuis is sterk afhankelijk van het type laadpaal dat nodig is voor je auto. Heb je een elektrische auto die elke nacht aan de oplader gaat dan is een huismodel al voldoende. Doorgaans geldt de regel dat hoe verder de laadpaal van de meterkast vandaan komt te liggen, hoe hoger de installatiekosten worden. Verder moet rekening gehouden worden met de voedingskabel; hoe loopt die van de meterkast naar het laadpunt; is dat via de kruipruimte of moet er gegraven worden? Dit zijn ook zaken die van invloed zijn op de prijs.

Vreemde auto op de inrit

Nog even over het installeren; deze klus smeekt om kennis en een grote mate van nauwkeurigheid. Reden temeer dit werk altijd uit te laten voeren door vakmensen. Overigens kun je als je een Wallbox laadpaal hebt op eigen terrein ook kiezen om er een openbare laadpaal van te maken. Op die manier kun je iets van je investering terugverdienen, al heb je in dat geval dus wel regelmatig een vreemde auto op de oprit staan. Het is maar net wat je wilt.

Speciale auto’s, speciale laadpalen

Voor de verschillende modellen elektrische auto’s heb je ook speciale laadpalen. Bij het opladen van de elektrische auto is vooral het laadvermogen belangrijk. Neem bijvoorbeeld de Wallbox Nissan Leaf, die een laadvermogen heeft van 6,6 kW. De laadpaal die je hiervoor nodig hebt is een laadpaal met een vermogen van 7,4 kW. Overigens zijn er laadpalen beschikbaar die uit de voeten kunnen met verschillende capaciteiten. Daardoor hoef je niet steeds een andere laadpaal te kopen als je een elektrische auto aanschaft met een andere capaciteit. Het komt dus allemaal best precies als je aan de slag gaat met laadpalen Wallbox. Heb je een Nissan Leaf met een laadcapaciteit van 6,6 kW, dan zal de Wallbox met een capaciteit van 7,4 kW ongeveer zes uur nodig hebben om de auto volledig op te laden.

Wallbox Plus en de BMW: perfecte match

Een merk als BMW maakt voor het opladen gebruik van de Wallbox Plus, ondertussen de BMW Wallbox. Wallbox Plus en BMW matchen perfect met elkaar en de oplader biedt de keuze uit eenfase en driefasenstroom en biedt een laadvermogen van tussen de 10 en 32 kW laadvermogen. Opvallend is het platte, compacte design, een slim kabelopbergsysteem en het grote laadvermogen van de Plus. Gebruik je het maximale laadvermogen, dan kan je BMW i3 of BMW i8 al in drie uur volledig opgeladen worden.  Overigens zijn er langs de grotere wegen in Europa snelladers beschikbaar waarmee je de elektrische auto nog veel sneller op kunt laden.

Het aanschaffen van de juiste Wallbox is onvervalst maatwerk

Het aanschaffen van de juiste Wallbox is dus maatwerk. Kopen kun je zelf, het aanleggen laat je aan professionals over. Denk ook eens aan een slimme stekker, bijvoorbeeld die van Eve, waardoor je voorbereid bent op de nabije toekomst en de ontwikkelingen die nog komen. Want dat er nog van alles gaat veranderen op het gebied van de elektrische auto en het opladen ervan, dat staat wel vast. Houd bij de aanschaf ook rekening met het feit of je plannen hebt van jouw Wallbox een openbare Wallbox te maken. Kies dan een systeem dat de verrekening eenvoudig maakt.

Gerelateerde blogs

Nieuwste artikelen

5 dagen geleden
1 maand geleden door Jeroen
1 maand geleden door Joost
2 maanden geleden door Joost