Voice assistants vergeleken - Wat maakt Alexa minder populair?

Laatste aanpassing: 8 maanden geleden

Waarom Alexa goed werkt, maar minder geschikt is voor de Nederlandse markt.

Vrijwel iedere Apple liefhebber gebruikt HomeKit om hun slimme apparaten onderdeel te maken van hun smart home. Zij zweren bij hun assistent Siri, die je met je stem de verschillende aangesloten Apple apparaten laat beheren. Het nadeel van Apple HomeKit is dat veel smart devices dit niet ondersteunen. Veel meer slimme apparaten ondersteunen Amazon Alexa, maar dat is dan weer niet beschikbaar in het Nederland. Welk platform moet je kiezen voor jouw smart home; Amazon Alexa, Apple HomeKit of misschien toch voor Google?

Alexa begrijpt wat je zegt en komt vervolgens in actie

De concurrentiestrijd voor de volledige besturing van je smart home is momenteel enorm hevig. De platformen doen hun best om zoveel mogelijk slimme apparaten onderdeel uit te maken van hun ecosysteem. Zo kun je naast Amazon en Apple ook prima een beroep doen op Google Home. Google ondersteunt veel meer apparaten, maar besteedt in tegenstelling tot Apple weer minder aandacht aan de beveiliging. Apple HomeKit mag je dan ook gerust veiliger noemen. Sterk in opkomst is Alexa van Amazon. Ook Alexa gebruik je door er heel simpel tegen te praten. Alexa begrijpt wat je zegt en zet het gevraagde om in actie. Nadeel van Alexa van Amazon ook ten opzichte van Google en HomeKit van Apple is dat Alexa geen Nederlands spreekt. Dat wordt door velen toch gezien als een behoorlijk groot nadeel.

Spreek de codewoorden Alexa, Echo, Amazon of Computer

Alexa, de buitengewoon slimme assistent, kun je activeren door een van de vier codewoorden uit te spreken: Alexa, Echo, Amazon of Computer. Hoewel Alexa alleen Engels, Duits, Frans en Japans spreekt is Alexa wel al in 38 landen verkrijgbaar. Alexa kan als je het haar vraagt muziek afspelen, je alarm instellen en je kunt Alexa om informatie vragen. Daarnaast kun je voice control gebruiken om de andere slimme apparaten die je aan elkaar gekoppeld hebt te bedienen. Amazon is druk doende Alexa te integreren in steeds meer apparaten. De slimme assistent wordt overigens ook al toegepast in auto’s en horloges. Amazon werkt dus met veel leveranciers, net wat meer dan de HomeKit van Apple.

Bekijk hier onze selectie producten die werken met Alexa of onze HomeKit producten

Amazon heeft zo’n 30.000 geprogrammeerde vaardigheden

Alexa werkt met Alexa Skills; geprogrammeerde vaardigheden waarvan er nu zo’n 30.000 zijn. Deze skills worden weer onderverdeeld in smart home skills, flash briefing skills en custom skills. Smart home skills is het bedienen van de telefoon, flash briefing skills is het laten voorlezen van informatie en met custom skills wordt de interactie met andere systemen bedoeld. Met behulp van de app van Amazon bepaald je zelf de vaardigheden je aan Alexa toevoegt.

De slimme speaker als zenuwcentrum van de besturing van je smart home

Het aantal skills voor smart home groeit overigens nog per dag. Niet voor niets zie je steeds vaker de tekst ‘works with Amazon Alexa’. In de praktijk moet je dan denken aan je slimme thermostaat, die je eenvoudig met je stem bedient en denk in dit kader aan het laten voorlezen van het nieuws van de NOS. Of denk aan verlichting; je vraagt Alexa gewoon de verlichting op een bepaalde stand te zetten. De slimme speaker van Amazon met Alexa is essentieel wil je apparaten met je stem bedienen. Sterker nog; Amazon ziet in de slimme speaker als zenuwcentrum van de besturing van je smart home.

ZigBee werkt behoorlijk energiezuiniger dan werken met wifi

Overigens werken de speakers van Amazon met ZigBee, dat het mogelijk maakt dat de apparaten met elkaar kunnen communiceren. ZigBee is vanwege de factor energieverbruik een betere optie dan wifi. ZigBee vraagt namelijk minder energie en om die reden werken ook sensoren en lampen al met ZigBee omdat zo niet steeds een constant signaal verstuurt of ontvangen hoeft te worden. Ook is een continue internetverbinding niet noodzakelijk. Door met een Hub te werken kunnen de apparaten blijven communiceren met internet en apparaten.

Slimme speakers worden nog steeds slimmer en beter

Amazon wil altijd groeien en zich verbeteren door de slimme speakers steeds slimmer en dus beter te maken. Zo gebruik je de nieuwste speakers ook al als beveiligingssysteem. Zo kan er bij brekend glas een alarmsignaal afgegeven worden. Toch blijft het een nadeel dat de smartphone niet in eigen taal bediend kan worden. Pas als de slimme speakers van Amazon naar ons land komen en Nederlands spreken kunnen alle mogelijkheden die Alexa en Amazon te bieden heeft ten volle benut worden. Wanneer dat het geval is, is overigens nog niet bekend.

Apple HomeKit vs Alexa vs Google Home: lastig te vergelijken

Van de aanbieders onderscheiden die van Google en zeker die van Apple en Amazon zich nadrukkelijk. Er is voor elk van de drie aanbieders wel iets te zeggen. Alexa is daarin een prima keuze, maar het probleem is vooralsnog echter de taal. Amazon maakt het verschil omdat er met zo’n beetje met elke smart home gadget samengewerkt kan worden en ook bijvoorbeeld de combinatie Alexa met Apple Music mogelijk is. Bovendien wordt Amazon laagdrempelig en uiterst vriendelijk voor de gebruiker genoemd. Als je echter in het Nederlands wilt spreken, raden we je toch aan gebruik te maken van Apple HomeKit als je andere Apple devices hebt, of een Google Home aan te schaffen.

Ontdek ons volledige assortiment producten die samenwerken met Google Assistant.

Vergelijken zal een lastig verhaal blijven

Apple HomeKit is een typisch Apple product, sommigen noemen het trage degelijkheid. De Apple scenes – een kettingreactie aan acties - wordt wel weer als uitzonderlijk beschouwd. De integratie met Apple producten werkt bovendien nagenoeg perfect.

Wat het beste platform is, blijft een kwestie van smaak en voorkeur. Pas als alle systemen in de Nederlandse taal beschikbaar zijn, kan een goed vergelijk gemaakt worden, maar ook dan zal vergelijken een lastig verhaal blijven, het blijft een persoonlijke keuze. Maak je keuze dus niet op basis van welk platform het beste is, maar kijk wat voor apparaten je al in huis hebt, in welke taal je wilt communiceren en welke slimme apparaten je in de toekomst nog wilt aanschaffen.

Als je eenmaal hebt gekozen voor één platform is het namelijk verstandig om bij die keuze te blijven en daar de slimme apparaten bij te zoeken, zodat je zeker weet dat ze altijd van waarde blijven en je ze altijd kunt gebruiken. Er zijn tegenwoordig ook steeds meer slimme apparaten die meerdere smart home platformen ondersteunen, zodat je keuze makkelijker te maken.

Gerelateerde blogs

Nieuwste artikelen

1 maand geleden
2 maanden geleden door Jeroen
3 maanden geleden door Joost
4 maanden geleden door Joost