AC of DC laden, wat is het verschil?

Laatste aanpassing: 3 maanden geleden

Wanneer kies je voor een bepaald type laadpaal voor je elektrische auto?

Bij de term AC/DC is je eerste associatie waarschijnlijk de iconische hardrockband uit Australië. Rijd je echter een elektrische auto, dan is het zeker de moeite waard je hier eens wat verder in de verdiepen. Dan bedoelen we niet dat je de lyrics van “Thunderstruck” uit je hoofd moet kennen, maar dat dit een belangrijke overweging is bij het kopen van een laadpaal voor je auto.

Elektrische auto’s worden steeds populairder, zowel zakelijk als privé. Zo blijkt ook uit onderzoek van de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA): In 2017 kochten Nederlandse leasemaatschappijen gedurende het volledige jaar 3.650 elektrische auto’s voor hun vloot. Alleen in het eerste kwartaal van 2019 waren dit er al 4.900. In totaal waren er op 31 mei 2019 bijna 58.000 geregistreerde volledige elektrische voertuigen in Nederland, terwijl dit er op 31 december 2017 ongeveer 21.000 waren, een enorme stijging dus in nog geen anderhalf jaar. 

Laadpaal thuis

Voor efficiënt gebruik van zo’n elektrische auto is een laadpaal voor thuis een must, zeker bij elektrische auto’s met een lagere actieradius. Je wilt immers niet met grote regelmaat bivakkeren bij openbare laadstations terwijl je wacht tot je weer verder kan rijden, zeker niet als je vaak langere afstanden rijdt. Het is vele malen makkelijker om je auto bij thuiskomst aan je lader te hangen, waarna je de volgende morgen weer met een volle accu kan vertrekken. 

Kies je voor een elektrische laadpaal thuis? Dan heb je de onder andere de keuze uit een AC-laadpaal of een DC-laadpaal, maar wat is het verschil en welke laadpaal koop je?

Vraag offerte op maat aanVraag offerte op maat aan
Onze laadpaal experts adviseren je graag onder de vlag van Groenopladen.nl

Wat betekent AC-stroom?

AC is een afkorting voor Alternating Current, dat klinkt wellicht als een moeilijke term, maar in het Nederlands noemen we dit simpelweg wisselstroom of wisselspanning. Kenmerkend voor wisselstroom is dat de polariteit constant omdraait, de spanning is de ene keer positief en de andere keer negatief. Die verandering van richting gebeurt razendsnel en wordt aangeduid met de eenheid Hertz (Hz), wat aangeeft hoe vaak per seconde die richting verandert. Wisselstroom is de stroom die bij ons allemaal thuis uit het stopcontact komt met een spanning van 220 Volt bij 50 Hertz.

Bij een AC-laadpaal komt er AC-stroom uit de laadpaal, wat onder je motorkap wordt omgezet in DC-stroom.

Wat betekent DC-stroom?

DC is een afkorting voor Direct Current, gelijkstroom in het Nederlands. Hierbij verloopt de stroom altijd in dezelfde richting, van positief naar negatief. Veel elektronische apparaten hebben gelijkspanning nodig, wat een van de redenen is dat veel van deze apparaten een voeding of transformator nodig hebben. Ook batterijen zijn een goed voorbeeld van gelijkstroom, deze hebben altijd één positieve en één negatieve pool, dit geldt dus ook voor de accu van je elektrische auto.

Bij een DC-laadpaal komt er DC-stroom uit de laadpaal, wat direct naar de accu stroomt via de snellaadpoort van de auto (CCS of Chademo).

AC- vs DC-stroom bij laadpalen

Leuk en aardig, maar wat betekent dit nu eigenlijk concreet bij de keuze voor een laadpaal? Heel simpel, een laadpaal met DC-stroom is vele malen sneller dan een AC-laadpaal doordat er minder weerstand is en wordt daarom ook wel een snellader genoemd. Het nadeel hiervan is echter dat de installatie en aanschaf van een DC-laadpaal een stuk duurder is dan de installatie van een AC-laadpaal. Dit komt doordat de laadpaal voorzien moet zijn van een omvormer (om AC-stroom om te zetten in DC-stroom) en hij bovendien een veel hogere belasting vraagt van het stroomnetwerk.

Elektrisch laden van Tesla

Wanneer kies je voor een DC-laadpaal?

Nu vraag je je wellicht af waar dan het punt ligt waarop het verstandiger is om een DC-laadpaal te kopen. EVBox raadt aan een DC-laadpaal te nemen als je auto met regelmaat binnen 20 minuten volledig opgeladen moet zijn. Bij een AC-laadpaal duurt dit normaal gesproken namelijk vier tot acht uur.

Doorgaans komt het echter niet vaak voor dat een auto zó snel opgeladen moet worden. Thuis wordt de auto vaak ’s avonds aangesloten om ’s morgens weer ontkoppeld te worden, terwijl het bij bedrijven meestal precies andersom is. In beide gevallen staat de auto meerdere uren stil en maakt het dus niet zo veel uit als het wat langer duurt totdat de accu volledig geladen is. Omwille van de kosten is de AC-lader daarmee veel populairder en ook vaak een betere keuze voor thuis dan een DC-lader, die je veelal ziet bij publieke laadstations waar mensen liefst zo snel mogelijk weer weg zijn. Deze laders kom je bijvoorbeeld tegen bij een Van de Valk hotel of de McDonalds, die zijn echter heel erg duur.

Er is echter nog een andere reden voor de aanschaf van een DC-laadpaal voor thuis, namelijk als je een elektrische auto hebt met een grote accu die op 1-fase laadt, zoals bijvoorbeeld de Jaguar I-Pace. Deze heeft een accu van 90kW en kan maximaal laden op 7,4kWh, dat vermogen haal je echter in een standaard huishouden niet. Met een gebruikelijke aansluiting kan je, indien je dynamic loadbalancing toepast, maximaal 4,6kWh laden. Dit komt neer op ongeveer 20 uur laden tot de auto volledig vol is. Met een DC-lader zou je deze Jaguar bijvoorbeeld in theorie op 22kWh kunnen lader. Wallbox heeft een dergelijke lader aangekondigd die aan het eind van dit jaar wordt verwacht.

Let op: Niet alle elektrische auto’s ondersteunen DC-stroom, controleer dit dus altijd als je een DC-lader wilt.

Een laadpaal kopen?

Een keuze gemaakt voor een laadpaal of twijfel je toch nog over de beste keuze in jouw situatie? Als je geen elektro expert bent raden we met klem aan om de laadpaal niet zelf te installeren, om de kans op zowel materiële als lichamelijke schade te minimaliseren. Onze professionele laadpaal installateurs helpen je graag bij een goede en veilige installatie van je laadpaal. Wil je hier meer informatie over? Neem dan een kijkje op deze pagina of neem contact op voor goed vrijblijvend advies of een persoonlijke offerte.

Gerelateerde blogs

Nieuwste artikelen

2 maanden geleden
3 maanden geleden door Jeroen
4 maanden geleden door Joost
5 maanden geleden door Joost