Alles over wifi-speakers en Google Home

De voordelen van muziek én spraakbesturing door het hele huis

18 januari 2019

Veel mensen zoeken naar “wifi-speakers & Google Home” en dat betekent dat het een populair onderwerp is. Zoeken ze dan naar de beste wifi-speakers voor in je smart home door ze te koppelen met de Google Home app, de beste wifi-speakers met ingebouwde Google Assistant of zoeken ze naar speakers die ze kunnen koppelen met de Google Home slimme speaker? In dit artikel leggen wij de verschillen voor je uit.

De categorie audio is een beetje het ondergeschoven kind in de wereld van smart homes. We kennen allemaal de slimme televisies, thermostaten en lichten die het leven in onze woningen verbeteren. Deze apparaten zijn de afgelopen jaren connected en slim geworden. De introductie van de slimme speakers zorgt voor veel meer aandacht voor de mogelijkheden van draadloos verbonden speakers in je huis.

Wat zijn wifi-speakers?

Wifi-speakers zijn luidsprekers die je draadloos via het internet kan verbinden aan andere apparaten. Er is natuurlijk nog wel een stroomdraad nodig om ze van stroom te voorzien of om de accu op te laden. Dat komt omdat deze speakers vaak een ingebouwde versterker hebben en die heeft elektriciteit nodig. Er zijn ook wifi-speakers die een ingebouwde accu hebben. Deze kun je overal in huis neerzetten en verbinden met je wifi-netwerk, zoals de speakers van Libratone. Je kunt het apparaat van waar de muziek wordt afgespeeld, zoals je smartphone of computer, draadloos verbinden met je wifi-speakers en het geluid sturen naar deze speakers.

Hoe werken wifi-speakers?

Er zijn verschillende technologieën die het mogelijk maken dat het geluid van het ene apparaat draadloos naar het andere apparaat worden verstuurd. Dit wordt ook wel streamen genoemd. Je speelt het dus af vanuit een andere bron. Dit kan bijvoorbeeld via DLNA, de standaard voor het delen van muziek, video’s en foto’s op een ander apparaat binnen een netwerk. Die technologie was heel populair, maar tegenwoordig zijn er veel meer manieren om muziek te streamen. Denk dan bijvoorbeeld aan Airplay van Apple, Google Cast van Google en Spotify Connect. Sommige luidsprekers ondersteunen maar een bepaalde techniek, zodat je bijvoorbeeld niet direct met Spotify kunt streamen naar een specifieke luidspreker.

Wat is het verschil tussen bluetooth- en wifi-speakers?

Bluetooth en wifi kunnen allebei worden gebruikt om de muziek af te laten spelen vanaf je apparaat op een externe luidspreker. Bij bluetooth heb je echter maar een beperkt bereik en wordt het signaal al snel verzwakt door muren of plafonds. Daardoor gaat het geluid haperen. Er kan ook geen verschil worden gemaakt in de vormen van audio die de speaker afspeelt. Bij je telefoon wordt alle audio bijvoorbeeld gestreamd, dus ook de geluidjes die je hoort als je een berichtje krijgt. Niet bepaald gewenst als je muziek aan het luisteren bent.

Wifi heeft veel meer mogelijkheden. Je streamt de geluidsbestanden in betere kwaliteit naar de speakers, zodat je ook beter geluid hoort. Daarnaast heb je een veel groter bereik en speelt de speaker alleen het geluid af dat jij hebt geselecteerd. Je kunt dus gewoon je favoriete nummers via Spotify door de speaker knallen, terwijl je niet wordt afgeleid door de binnenkomende berichtjes op je telefoon. Een wifi-speaker en Bluetooth-speaker werken dus allebei draadloos, maar een wifi-speaker laat je vaak staan, terwijl Bluetooth-speakers vaker draagbaar zijn.

Kun je ook meerdere wifi-speakers met elkaar koppelen?

Je kunt eenvoudig meerdere speakers van hetzelfde merk met elkaar koppelen over hetzelfde netwerk, dit wordt ook wel multi-room audio genoemd. Zo kun je overal door je huis naar dezelfde muziek luisteren en kun je alle speakers afzonderlijk bedienen met je smartphone. Het maakt dan dus niet uit waar je bent in huis, want met wifi heb je een bereik van ongeveer 100 meter.

Wat is het verschil tussen een wifi-speaker en een slimme speaker?

Een wifi-speaker is de benaming voor een speaker met een draadloze verbinding, terwijl een slimme speaker een speaker met ingebouwde intelligentie is. Veel fabrikanten kiezen er tegenwoordig voor om hun speakers (de hardware) ook uit te breiden met een slimme assistent zoals Google Assistant of Amazon Alexa (de software op het apparaat). Deze slimme assistenten werken via het internet en dus moeten ze daar ook aan worden aangesloten. Dat kan vaak draadloos en daarom zijn slimme speakers meestal ook wifi-speakers. Niet iedere wifi-speaker is echter een slimme speaker, omdat niet iedere luidspreker de software voor een slimme assistent bevat.

Welke speakers hebben een slimme assistent?

Dat zijn er gelukkig steeds meer! Er is zelfs officieel aangekondigd dat de bestaande speakers van Sonos een software-update krijgen en daardoor ook toegang krijgen tot de slimme assistent van Google. Ze hebben nu al Amazon Alexa ingebouwd, maar die assistent spreekt nog geen Nederlands en wordt daarom niet veel gebruikt hier. In het buitenland is Amazon juist wel heel populair. Google kondigde tijdens CES 2019 aan dat er wereldwijd meer dan een miljard apparaten Google Assistant inmiddels hebben ingebouwd en dat dit aantal snel zal stijgen.

Wat is het verschil tussen Google Assistant en Google Home?

De Google Assistant is de slimme assistent, de software. Google Home kan twee dingen betekenen. Als je het hebt over de hardware, zijn het de slimme speakers van Google. Je kunt het ook hebben over de Google Home software, dat is de Google Home app. In deze app kun je alle slimme apparaten (van meerdere fabrikanten) op elkaar laten aansluiten en bedienen. Zo kun je ervoor zorgen dat je slimme speaker automatisch kan communiceren met Philips Hue verlichting bijvoorbeeld. Lees daarover meer in ons blog over voice en smart home platformen.

Is het verstandig om meerdere slimme speakers te kopen?

Hoe meer slimme speakers, hoe makkelijker het wordt om te communiceren in huis. Een slimme speaker bevat vaak een microfoon en een slimme assistent, waardoor je deze speaker kunt gebruiken als hub voor je andere slimme apparaten in je netwerk. Dat betekent dat je aan je slimme speaker kunt vragen om de temperatuur op de slimme thermostaat aan te passen. Zo wordt de slimme speaker een assistent in huis om het leven makkelijk en leuker te maken. Je kunt dan ook een voice-bericht sturen van de ene naar de andere speaker. Zo hoef je niet meer door het hele huis te schreeuwen dat het eten klaar staat, maar kun je via de speakers met elkaar communiceren.

Kun je meerdere wifi-speakers aansluiten op je slimme speaker?

Het nadeel van een slimme speaker is dat de microfoon dus in één kamer staat en je niet verstaat als je in een andere kamer iets vraagt. Je kunt daarom meerdere kamers voorzien van een slimme speaker, zodat je overal in huis je smart home apparaten kunt bedienen met je stem, zonder dat je naar die specifieke ruimte hoeft te lopen. Het antwoord op deze vraag is dus ‘ja’, maar de grote vraag is: hoe doe je dat?

Hoe koppel je meerdere slimme speakers?

Om meerdere slimme speakers met elkaar te koppelen heb je een smart home platform nodig. Google heeft bijvoorbeeld de Google Home app, zoals eerder beschreven, maar zo zijn er meerdere apps die zorgen voor het overkoepelende platform. In de Google Home app kun je ook meerdere Google Home speakers in je smart home opnemen, zodat al deze speakers dezelfde functionaliteiten krijgen. In de app kun je op het +-icoon met ‘Toevoegen’ drukken om extra apparaten te installeren. Het is ook mogelijk om wifi-speakers met een ingebouwde slimme assistent van andere merken te koppelen aan je smart home platform. Hierdoor worden ze onderdeel van het grote geheel en kun je ze centraal aansturen.

Het is dus mogelijk om wifi-speakers te koppelen met je Google Home speaker. Je kunt de wifi-speakers ook steeds vaker koppelen met de Google Home app. En dat betekent dus ook dat er steeds meer wifi-speakers op de markt komen, omdat de Google Assistant wordt ingebouwd. Hopelijk helpt dit artikel om deze onduidelijkheden weg te nemen, maar we begrijpen ook dat er steeds meer vragen bij komen als er steeds meer mogelijkheden zijn. Wij zijn er om je te helpen!

Bekijk hier ons aanbod slimme en/of wifi-speakers:

 1. Google Home Personal Assistant (Wit)
  Google Home Personal Assistant (Wit)
  • Met spraakbediening
  • Handsfree entertainment
  • Krachtige speaker
   149,-
 2. Google Home Mini Personal Assistant (Grijs)
  Uitverkocht
  Google Home Mini Personal Assistant (Grijs)
  • Spraakbediening
  • Handsfree entertainment
  • Compact en elegant design
   59,-
 3. Sonos One Wit
  Sonos One Wit
  • Smart speaker voor muziekliefhebber
  • Voorbereid op voice control
  • Alle muziek ter wereld
   229,-
 4. Libratone ZIPP 2 Wireless Speaker Frosty Grey
  Libratone ZIPP 2 Wireless Speaker Frosty Grey
  • Zowel WiFi als Bluetooth
  • Krachtig, vol geluid
  • Met stembediening
   299,-